Смъртта или последствията от тежко заболяване на главата на Чечня ще предизвикат борба за власт между Кремъл и обкръжението на „пехотата на Путин“. 

В същото време шанс ще има друга трета сила - представители на диаспората, които се борят за възстановяване на независимостта на Чечня, пише украинският Фокус.

От средата на септември 2023 г. обществеността не може да открие ръководителя на Чечения Рамзан Кадиров. Самолетът му е забелязан в Москва, той не се появява публично, а по някаква причина хора от чеченска националност се събраха край една от руските елитни болници. 

Украинското разузнаване потвърди, че Кадиров има здравословни проблеми и Кремъл започна да търси кой да го замести. Андрей Юсов, представител на Главното разузнавателно управление на ГУР МОУ, разказа някои подробности от борбата за власт в Чечня.

Според Главното разузнавателно управление на ГУР МОУ, ръководителят на Чечня е бил (или е) в кома. Дори и да оцелее, той ще има здравословни проблеми, които ще се отразят на дейността му, каза Юсов. В същото време Кадиров уж е мислил кой ще бъде негов наследник. Този наследник обаче е скрит от евентуални съперници.

Като цяло служителите на разузнаването виждат следния сценарий за борбата за власт след смъртта на ръководителя на Чечня. По-специално се смята, че борбата ще се води на две нива. Първо, Москва ще участва в битката. Второ, обкръжението на Кадиров ще участва. Основните признаци на тази борба са нелегитимността.

"Това ще бъде тежка и кървава борба. В крайна сметка те изградиха точно такава система", обясни Юсов.

Освен това разузнавачът спомена и външни сили: борци за независимостта на чеченския народ. Освен това той го спомена в контекста на евентуална украинска намеса. Според него „тези сили ще получат нови инструменти за такава борба и, надявам се, ще ги използват ефективно“.

Информация за здравословните проблеми на Рамзан Кадиров се появи в медиите в средата на септември 2023 г. На 15 септември Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната сподели информация: те заявиха, че ръководителят на Чечня е изпаднал в кома. Причината за кома е обостряне на хронично заболяване, а не нараняване.

Междувременно политическият наблюдател Вадим Дубнов отбеляза, че в обкръжението на Кадиров има много „кръвни врагове“. Когато лидерът на региона отслабне или умре, той ще запали огън под споровете на стари врагове. Освен това чеченският политик Джамбулат Сулайманов предположи, че Кадиров може да е бил отровен. Един от аргументите му е, че смъртността около шефа на Кремъл е твърде висока.

В същото време политикът Иля Пономарев е уверен, че смъртта на Кадиров заплашва Путин. По-специално, Путин се притеснява, че няма да успее да поддържа мира в Чечня и че там ще започнат кланета.

На 29 септември, шест дни след смъртта на собственика на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, експерти оцениха шансовете за бъдещия живот на Рамзан Кадиров. В резултат те предположиха, че той може да стане следващата жертва на режима на Путин.

Междувременно Следственият комитет на Русия не бърза да публикува версия, която да обясни причината за смъртта на Пригожин в пилотската кабина. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че въпросът е твърде сложен, за да се прибързва.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук