Най-светлите празници наближават и трескавата подготовка за коледната трапеза идва на дневен ред. Предлагаме ви 3 лесни и вкусни рецепти, с които ще изненадате приятно близките си!

Коледни картофени палачинки  - това лесно предястие ще разпали апетита на гостите и близките ви.

Нужни продукти

За палачинките:

  • 4 големи картофа
  • 1 глава лук
  • 1 яйце
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 2 супени лъжици брашно
  • Черен пипер на вкус
 

За соса:

  • Кофичка кисело мляко
  • Връзка копър
  • Скилидка чесън
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 50 г настъргани орехи
 

Начин на приготвяне


Палачинките:

Настържете картофите в голяма купа, към тях прибавете нарязания на лентички лук, брашното и разбъркайте.


В купа разбийте яйцето и прибавете солта и черния пипер. След което смесете двете купи и разбъркайте. От получената смес оформете палачинки с дебелина около 1 сантиметър. Загрейте малко мазнина в керамичен тиган "Алегра" и пържете по 3-4 минути всяка страна на палачинката.
*Вземете тиган "Алегра Делимано" с 30 лв. отстъпка само за 19,90 лв.!

Соса: В купа смесете киселото мляко, нарязания на ситно чесън, солта, копъра и настърганите орехи и разбъркайте.


 Пълнена кокошка с картофи и медена коричка - перфектното ястие за коледната вечер.

Нужни продукти

 
  • Средно голяма кокошка (изчистена)
  • 2 супени лъжици олио
  • ½ чаена лъжичка канела
  • ½ чаена лъжичка черен пипер
  • Сол на вкус
  • 1 лимон
  • 10 - 14 пресни картофа
  • 4 супени лъжици мед
  • 1 супена лъжица горчица
  • Маргарин
  • 1 пилешки бульон

Начин на приготвяне

Кокошката се намазва обилно с маргарин отвън и отвътре. В купа разбъркайте сухите подправки и поръсете кокошката. Разтворете бульона и го сипете в керамична тава "Алегра". Напълнете кокошката с нарязания лимон и нарязаните на половинки картофи. След това сложете кокошката в загрята на 200 градуса фурна. Оставете да се пече 35 минути. В купа смесете меда и горчицата. След това извадете кокошката от фурната и я намажете обилно с получената смес. Печете още около 40 минути до получаване на златиста коричка.
 
*Вземете тава "Алегра Делимано" с 29 лв. отстъпка само за 23,80 лв.!
 
 Брауни с шоколадова заливка - насладете се на празника с този лесен и вкусен десерт


Нужни продукти

За сладкиша:
  • 1 чаена чаша бяла или кафява захар
  • 1 чаена лъжичка ванилов екстракт или 2 ванилии
  • 2 яйца
  • ½ чаена чаша масло
  • ⅓ чаена чаша какао
  • ¼ чаена лъжичка бакпулвер
  • ½ чаена чаша бяло брашно
  • Щипка сол

За шоколадовата заливка:

  • 3 супени лъжици какао
  • 1 чаена чаша пудра захар
  • 3 супени лъжици разтопено масло
  • 2 ванилии
  • 1 супена лъжица мед
 

Начин на приготвяне

Брауни

Загрейте фурната на 180 градуса. Набрашнете тава "Алегра". В тигана "Алегра" разтопете маслото, прибавете брашно и  го свалете от котлона. В тигана прибавете захарта, яйцата и ванилията и разбъркайте. В голяма купа смесете сухите съставки на браунито, добавете ги към течните, разбъркайте добре и ги сипете в тавата. Печете в предварително загрятата фурна за около 35-40 минути.

Шоколадова заливка

Смесете всички съставки в тиган на средна температура и разбъркайте, докато сосът се сгъсти. След това го изсипете равномерно върху готовия сладкиш и оставете в хладилник за около 3-4 часа да стегне. Сладкиша може да поръсите с настъргани ядки или цветни захарни пръчици.