Ваня Вълкова е народна певица, която изпълнява еднакво добре песни от всички фолклорни области. Завършва средното си образование в  музикалното училище в Котел, а висше получава в АМТИ в Пловдив със специалност „Народно пеене и гъдулка“. Носителка е на множество награди от конкурси и има дългогодишна музикална кариера. Ваня Вълкова взе участие на първия Национален фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“, който се проведе на 29, 30 юни и 1 юли в гр. Банско. А ето кои са любимите рецепти на певицата!

СИРЕНЕ ПО БАНСКИ

Продукти:
0.500 кг. овче сирене
150 г. (2-3 бр.) червени домати
100 г (1/2 чаена чаша) краве масло
 5 бр. яйца
 250 мл. газирана вода
 1/2 чаена лъжичка червен пипер
2 бр. лютиви пиперки
Начин на приготвяне:
В пръстен съд се слага сиренето (натрошено или цяло). Върху него се поставят нарязаните на колелца домати и маслото. Захлупва се с капак и се задушава около 10 минути. Яйцата се разбиват с газираната вода и се изливат върху сиренето. Отново се поставя капакът и ястието се държи на огъня, докато повърхността му пожълтее. Поръсва се с черен пипер и се поднася.

 

БАНСКА КАПАМА

Продукти:
500 г кисело зеле
 500 г телешко месо
 500 г пилешко
 500 г свинско месо
 500 г бански суджук (или банска кървавица)
 1 чаена чаша ориз (бял, кръгъл)
 1-2 глави кромид лук
Начин на приготвяне:
Капамата се приготвя в голям глинен гювеч и на много бавен огън поне няколко часа. Киселото зеле се изкисва или изцежда добре и се нарязва на ситно. Оризът се запържва (или както казват в Банско „кавърдисва”) със ситно нарязания кромид лук.
На дъното на глинения съд се слагат цели листа от киселото зеле така, че дъното да се покрие добре с тях. Следва редене на различни пластове от продукти: първо се нарежда оризът, следват зелето и накрая месото (да има от всички „мръвки” обилно). След като се нареди месото, реденето започва отначало – ориз, зеле, месо и така, докато съдът се напълни. Долива се вода, добавят се подправки (тук всеки ресторант в Банско слага различни подправки според собствената си рецепта) и ястието се завършва, като отгоре се наредят отново цели зелеви листа. Банската капама е готова, когато остане на мазнина.

 

СВИНСКА КАВЪРМА

Продукти:
500 г свинско месо
7 - 8 глави кромид лук
7 - 8 бр. печени чушки
доматен сос
олио/масло
вино - 10 мл
вода
черен пипер
червен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Свинското месо се измива и се нарязва на жулиени. Слага се в тенджера. Първо се задушава, след това се пържи до готовност. През това време се нарязва лукът на полумесеци. Изважда се месото в една купа и се покрива. В същата тенджера се слага лукът и се пържи до готовност. Добавя се червен пипер и се връща месото. Слагат се доматеният сос и нарязаните чушки. Разбърква се добре и се оставя малко да покъкри на тих огън. Преди да махнете ястието, овкусявате с черен пипер и сол. Сервира се  в гювечета, като поръсите ситно нарязан магданоз.

 

КАРТОФИ ПО СЕЛСКИ

Продукти:
1 кг едри картофи
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
черен пипер
2 с.л. царевично брашно или галета
копър за поръсване
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Картофите се измиват и се сваряват необелени в подсолена вода. После се обелват и се нарязват на едри резени. Овалват се в предварително смесените подправки и се изпържват в сгорещеното олио. Отцеждат се върху кухненска ролка. Поръсват се с копър преди поднасяне.

 

СЛАДЪК САЛАМ

Продукти:
2 бр. яйца
125 г масло
1/4 ч.ч. пудра захар
3 с.л. какао
1 ч.ч. орехи
250 г бисквити
1 бр. ванилия
Начин на приготвяне:
Маслото се разбива със захарта. Прибавят се разбитите яйца, начуканите орехи, смлените бисквити, какаото и ванилията. Омесват се до добре получено тесто. Слага се в целофан и се оформя като руло. Завива се с целофана и се завързва в краищата. Оставя се да престои 12 часа в хладилника и тогава е готово да се консумира.
 
Подготви Красимир КРАСИМИРОВ