Децата лакомо ще хапват от тази приказно вкусна нуга халва!
Това лакомство може да се превърне и в страхотен подарък
350 гр. глюкоза
750 гр. фина кристална захар
1 пръчка канела
1 ч. л. портокалова кора, фино настъргана
3 белтъка
1 щипка лимонена киселина
50 гр. пудра захар
300 гядки – шамфъстък, лешник, орехи, сушени вишни или друг червен кисел сушен плод
1 с. л. нишесте
4 вафлени кори или тънки крекери
Начин на приготвяне
1. Глюкозата се смесва със захарта и се слага да ври на много тих огън заедно с канелата и портокаловата кора, докато сместа достигне 140° С или докато започне леко да се карамелизира. Отстранява се канелата.
2. Белтъците се разбиват с киселината на твърд сняг. Добавя се пудрата захар, разбиват се още 1 мин. Миксерът се пуска да работи на максимална скорост. Постепенно на тънка струя се налива сладкият сироп. Разбива се още 3-4 мин., докато сместа стане хомогенна. Слагат се ядките.
3. Сместа се слага между две вафлени кори или на по-малки порции между крекери или тънки сухари. Охлажда се 15 - 20 мин. и се нарязва на парчета с нож, леко намазан с мазнина. С дебела игла халвите може да се нанижат на канап, за да изглеждат като коледни играчки, или пък да се опаковат в красива хартия и панделка.
Последвайте ни
0 Коментара: