Матамбре е специалитет от Аржентина, Парагвай и Уругвай, чийто предшественик се е появил заедно с италианските преселници в тези страни. Названието му буквално се превежда като "убиец на глада", но богатото и изкусително ястие е много повече от това, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4-6 порции

800 - 900 гр. телешка флейка, цяло парче
200 гр. спанак
4 сварени моркова, срязани на четвъртини по дължина
1 червена чушка, нарязана на ивици
6 сварени пъдпъдъчи яйца или 2 кокоши
1 глава червен лук, нарязан на фини кръгчета
300 мл. горещ телешки или зеленчуков бульон
2 с. л. зехтин
за соса чимичури:
1 ч. ч. нарязан магданоз
7 скилидки чесън, пресовани
1 ч. л. риган
1 с. л. червен пипер
½ ч. л. кайенски пипер
1 ч. л. сол
60 мл. винен оцет
200 мл. зехтин
 
Начин на приготвяне

1. 
Телешката флейка се оформя като правоъгълник, начуква се с чук и се набожда с вилица.

2. Всички продукти за соса без зехтина се слагат в блендер и се пасират грубо. Разбъркват се със зехтина и се оставят да постоят 30 мин. на стайна температура. Със 100 мл от сместа се намазва рулото и се оставя да се маринова 6 часа или цяла нощ.

3. Месото се разгъва, покрива се с листата спанак и се разпределят морковите, чушката, яйцата и лукът. Завива се на стегнато руло и се овързва с дебел памучен конец.

4. Зехтинът се загрява и месото се слага да се зачерви от всички страни. Премества се в глинен съд с капак или в друг топлоустойчив съд. Залива се с бульона и се слага да се пече покрит с капак или алуминиево фолио за 1,5-2 часа.

5. След като се изпече, се оставя да почине 15 мин. и се нарязва на парчета. Сервира се с останалия сос.