Какво ще кажете да изненадате любимите си хора и с една вкусна мартеница? Ето нашето предложение в бяло и червено за празника на Баба Марта. Великолепното съчетание на пресните ягоди с лекото крем-сирене със сигурност ще ви накара да сте усмихнати през целия ден, пише Menumag.bg.

Необходими продукти за 6 - 8 порции
за блата:
3 жълтъка
1 щипка сол
1 ч. л. лимонова кора
3 с. л. захар
2 белтъка
3 с. л. брашно
1 с. л. нишесте
за горния слой:
2 с. л. желатин
3 жълтъка
1 ч. ч. захар
2 с. л. нишесте
1 ч. л. настъргана лимонова кора
1 ч. л. настъргана портокалова кора
400 мл. портокалов сок
400 мл. прясно мляко
300 гр. фино крем-сирене, заквасена сметана или обезсолено сирене тип дунавия
200 мл. течна сметана 35%
400 гр. ягоди
за гарниране:
300 мл. сметана 35%
1 с. л. захар, ако сметаната не е подсладена
2 ягоди, срязани на четири

Начин на приготвяне

1.
Приготвя се блатът, като жълтъците се разбиват на пяна със солта, половината от захарта и лимоновата кора. Белтъците се разбиват с останалата захар. Белтъците и жълтъците се смесват. Върху яйчната смес се пресяват брашното и нишестето. Всичко се разбърква леко и се изсипва във форма с подвижни стени с диаметър 24 см, застлана с хартия за печене. Блатът се пече 5-6 мин. на 200° С. Когато изстине, се изважда от формата, маха се хартията и отново се поставя във формата за печене, като стената й се намазва леко с олио.

2. Желатинът се накисва в 50 мл студена вода. Смесват се жълтъците, захарта, кората, портокаловият сок, нишестето и млякото. Сместа се слага на средно силен огън, като се разбърква непрекъснато. Когато започне да се сгъстява, се отстранява от котлона и се слага желатинът. Разбърква се, докато се разтопи. Оставя се да изстине.

3. Крем-сиренето се разбива и се разбърква с желатиновата смес. Сметаната се разбива на сняг и всичко се разбърква.

4. Намазва се тънък слой крем върху блата и отгоре се нареждат ягодите, нарязани на половинки. Отгоре се изсипва останалият крем и се заравнява.

5. Сладкишът се слага да стегне 4-5 часа в хладилника, маха се стената на формата и се украсява с бита сметана и четвъртинки ягоди.