Постните сладкиши са предизвикателство за всеки кулинар. Но Ивелина Иванова, шеф-готвач на МЕНЮ, предлага уникална плодова рецепта, подходяща както за ежедневна закуска, така и за вкусен десерт, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 12 броя

1 ч. ч. соево или ядково мляко
1 с. л. ябълков оцет
1 с. л. ванилова захар
1 с. л. ром
70 мл. ябълково пюре
1 ч. ч. кафява пудра захар
2 големи банана, смачкани на пюре
70 мл. зехтин Extra Light
2 ч. ч. пълнозърнесто брашно
2 с. л. оризово или царевично брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода бикарбонат
1 щипка канела
за поръсване:
2 с. л. слънчогледови семки
1 с. л. кафява кристална захар
 
Начин на приготвяне

1.
Млякото се разбърква с оцета и ванилената захар.

2. Ябълковото пюре се разбърква със захарта, бананите и постепенно се добавя зехтинът.

3. Двата вида брашно се пресяват заедно с бакпулвера, канелата и содата. Отделените трици се връщат в сместа.

4. С дървена лопатка се разбъркват заедно плодовата, млечната и брашнената смес. Тестото се сипва във формички за мъфини и се поръсва със слънчогледовите семки и захарта. Пекат се 20 - 25 мин. на 180° С, докато добре се зачервят. Охлаждат се върху решетка.