Необходими продукти:

Продукти за тарта:
160 г брашно
30 г смлени орехи
30 г какао
50 г захар
1/4 ч. л. сол
110 г масло
1 ч. л. ванилов екстракт
1 яйце
2 с. л. ледено студена вода

За карамела:

300 г захар
100 мл вода
120 мл сметана
70 г масло
1 ч. л. сол
За ганаша:
120 мл сметана
300 г шоколад
За пралина:
100 г орехи
100 г захар

Начин на приготвяне:

Смесете брашно, смлени орехи, сол и какао и блендирайте. Добавете студено масло и отново смесете. Чукнете едно яйце, ванилов екстракти и студена вода.

Изсипете в блендер брашно, орехови ядки, сол и какао, щом се смесят добре добавете студено масло и отново разбъркайте.
После прибавете течните съставки – яйце, ванилов екстракт и студена вода.
Полученото тесто увийте във фолио и оставете в хладилник.

След половин час разстелете в тава за печене- покрийте и ръбовете.
Преди да изпечете, надупчете блата с вилица, покрийте с хартия за печене и затиснете с леблебия, морска сол, боб или друго – целта е тежестта да попречи на блата да се надигне.

След 15 минути на 180 градуса блата е готов.
Междувременно пригответе карамеления сос - кипнете вода и захар, добавете сладкарска сметана и масло. Бъркайте докато маслото се разтопи. За финал добавете малко сол.

Залейте блата и оставете да престои 4 часа в хладилник.
Загрейте 120 мл сметана и залейте с нея натрошения шоколад. Щом се разтопи залейте тарта със шоколадовия ганаш.
Намазнете хартия за печене и разпределете 100 грама орехови ядки. Залейте ги с разтопена пудра захар.
Изчакайте орехите и карамела да стегнат и ги натрошете с блендера. Поръсете десерта обилно с карамелените трохи.
Поднесете в комбинация със свежи плодове.

Източник: vbox7.com