Продукти:

400 г боровинки (по желание част от тях може да са малини)

150 г захар

2 ч. ч. сок от ананас

150 мл десертно вино

2 с. л. сок от лимон

2 с. л. нишесте

За сладоледа:

200 мл прясно мляко

400 мл сладкарска сметана

5 жълтъка

150 г захар

1 ч. л. сушена лавандула


Приготвяне:

Разтопете захарта за сладоледа в тенджера с нагрятото на умерена температура прясно мляко, половината сметана и лавандулата. Сместа не бива да завира, пише Elle. Оставете да изстине за около час. Разбийте жълтъците, прецедете лавандуловата смес и я добавете към тях.

Върнете на слаб огън, като през цялото време разбърквате, за да се сгъсти течността (става по-плътна). Махнете от котлона и разбийте останалата сметана. Добавете към нея охладената лавандулова смес. Изсипете в кутия и приберете за 2 часа във фризера.
След това отново разбийте сместа и върнете кутията във фризера. Повторете още 1-2 пъти през 2 часа и сладоледът ви е готов.

За супата отново трябва да разтопите захарта в загрятите вино и сок от ананас и лимон. В горещия микс изсипете и боровинките за 5 минути. Сгъстете супата с нишестето (разтворено в малко студена вода). Пасирайте и прецедете през сито. Гарнирайте с топка сладолед и цели боровинки.