Красиво поднесено ястие: салата с печено цвекло и фенел
500 г червено цвекло
1 бр. фенел (резене или див копър)
1-2 бр. авокадо
1 ч. л. сок от лимон
1 грейпфрут
сол
черен пипер
За дресинга:
1 с. л. майонеза
4 с. л. кисело мляко
1 ч. л. сок от грейпфрута
1 с. л. зехтин
сол
черен пипер
За украсата:
цветове див или градински копър
Начин на приготвяне
Измийте цвеклото, обелете го и го нарежете на шайби, пише Elle. Наредете ги в тава, посолете и залейте с малко зехтин. Печете на 180-200 градуса за 30 минути, докато цвеклото започне леко да се карамелизира. Извадете да се охлади в купа и залейте с балсамов оцет, в който да престои час за овкусяване.
Ако силният анасонов аромат на фенела не ви допада, го сгответе, за да омекотите усещането. Нарежете на шайби, полейте със зехтин и сложете във фурната на 170-180 градуса за 10-15 минути, колкото да омекне, но не прекалено.
Обелете авокадото и нарежете на кръгове или полумесеци. Поръсете с лимонов сок и щипка сол, за да не потъмнее до сервирането.
Махнете кората и ципата на грепфрута и използвайте отцедения от тях сок за дресинга. От месестата част оформете резени с размера на шайбите цвекло и авокадо. Подредете ги заедно с фенела едни върху други и подправете със сол и черен пипер.
Украсете с цветове и стръкове копър. За лека горчивина добавете маргаритки, а ако искате повече сладост – цветове от лайка. Гарнирайте с дресинг от разбитите майонеза, кисело мляко, цитрусов сок, зехтин и подправки.
Последвайте ни
0 Коментара: