У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така, както боядисаните в червено яйца - кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага също червено яйце.
<strong>&nbsp;Необходими продукти:</strong><strong><br /> </strong> <br /> брашно - 1.2 кг<br /> <br /> прясно мляко - 300 мл<br /> <br /> яйца - 5 бр.<br /> <br /> мас - 3 с.л.<br /> <br /> олио - 10 с.л.<br /> <br /> захар - 150 г (и още при правенето на рулата &ndash; за поръсване)<br /> <br /> мая - 1 пакетче (42 г)<br /> <br /> ванилия - 3 пакетчета <br /> <br /> <strong>Начин на приготвяне:</strong><br /> <br /> Затоплете 1 кг от брашното във фурната за 30 минути, след което го пресейте 3 пъти. Сипете го в купа и направете кладенче, добавете 1 с.л. захар, натрошете маята и залейте с топлото мляко. Изчакайте маята да се активира. След това добавете останалото топло мляко, разбитите яйца и разтопената мазнина, щипка сол и захарта.<br /> <br /> Замесете тесто, което се поръсва с още брашно, за да стане гладко нелепнещо тесто. Ударете го 100 пъти и след това го върнете в купата, за да втасва. Втасалото тесто се слага на масата, която по- рано е намазнена с олио. Тестото не се меси изобщо, а се разделя на 9 равномерни топки. Разтегнете ги с пръсти и поръсете със стафиди и захар. <br /> <br /> Направете рула от тях, които се поставят в тавичка. Оставете да втасат отново, намажете ги с разбит белтък и поръсете със захар. Печете 15 минути на 170 градуса на два реоатана, след което се пекат на долен реотан около 10 минути и накрая около 5 минути на двата реотана, съветва &quot;За жената&quot;.