Не се яли нещо по-вкусно от мезето на рицарите: Печен свински бут с глазура
½ варено-пушен бут, около 2-3 кг
20 зърна карамфил
1 ч. ч. вода
½ ч. ч. сладко от кайсии
2 с. л. горчица
1 ч. ч. пилешки бульон
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
1. Кожата на свинския бут се обелва. Мазнината под него се нарязва на ромбчета, като се внимава да не се засегне месото. В средата на всяко ромбче се слага по едно карамфилче.
2. Бутът се слага да се пече във фурна, загрята на 160°С, около 2 часа в тава, в която е налята ½ ч.ч. вода. Ако водата изври, се долива още ½ ч.ч.
3. През това време се приготвя глазурата. Сладкото се пасира и се слага да се загрее на огъня, заедно с горчицата и черния пипер.
4. След като е печен 2 часа, бутът се изважда, намазва се с глазурата и се слага за още 20-30 мин. да се допече на 200°С, докато се зачерви добре. Изважда се от фурната и се завива с фолио за 20 мин.
5. През това време се приготвя сосът. От тавата от печенето се обира мазнината, налива се пилешкият бульон, слага се на котлона и с лъжица се обират всички полепнали частички от съда. Оставя се да ври, докато се посгъсти. Прецежда се през цедка.
6. Бутът се нарязва и се сервира със соса и горчица.
Последвайте ни
0 Коментара: