Златисто препеченото крехко месо на джоланите с всяка изминала година възвръща отминалата си, но очевидно незабравима кулинарна слава. Рецептата е предоставена и приготвена от екипа на софийски ресторант, пише menumag.bg
Необходими продукти за 4 порции

4 свински задни джолана
2-3 моркова, почистени и нарязани на едро
2 средни глави лук, почистени и разполовени
8 средни печурки, почистени
1 дафинов лист
2-3 зърна бахар
100 мл. бяло вино
50 - 60 мл. олио
 сол на вкус
за гарнитурата:
1 кг. картофи, обелени и нарязани на едро
30 мл. олио
50 гр. краве масло
3-4 скилидки чесън, почистени и нарязани на едро
сол на вкус 

Начин на приготвяне

1.
Джоланите се измиват добре и се поставят в дълбока тава или пръстен гювеч. Прибавят се зеленчуците и подправките и се посолява на вкус. Сипва се вода на височина до половината от продуктите. Полива се с олиото.

2. Тавата се завива с алуминиево фолио или гювечът се захлупва. Пече се 2,5 часа на 200° С. Ако се използва глинен съд, фурната трябва да е студена при поставянето му вътре. В края на печенето фолиото се маха, месото се залива с отделения сос и се допича до златисто.

3. За гарнитурата всички продукти се слагат в тава, налива се вода до половината им. Пече се 1 час на 200° С или докато картофите омекнат и се запекат до златисто.