Само строгите вегетарианци не биха се възхитили на древната комбинация от пилешко и ориз, която в българския вариант се разтапя в устата и ухае невероятно, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции
за бульона:
1 пиле
1 морков
1 резен целина, ситно нарязан
1 стрък праз или 1 глава лук, едро нарязани
1 ч. л. черен пипер на зърна
2 ч. л. морска сол
1 връзка магданоз
4-5 стръка мащерка, по желание
за ориза:
2 с. л. пречистено масло или растителна мазнина
1 стрък праз или 1 глава лук, ситно нарязани
1 морков
1 резен целина, ситно нарязан
1 червена чушка, ситно нарязана, по желание
½ ч. ч. замразен или консервиран зелен грах, по желание
100 мл. бяло вино
2 с. л. лимонов сок
2 ч. ч. ориз
 
Начин на приготвяне
1.
Пилето се нарязва на порции и се слага да заври с 2 л студена вода и солта. Щом заври, се маха отделената пяна и се слагат мащерката, морковът, целината, лукът, черният пипер и дръжките от магданоза. Оставя се да ври 40 - 50 мин. или докато месото омекне. Месото се отделя, а бульонът се прецежда.
2. В сгорещеното пречистено масло се слагат лукът, морковът и целината за ориза. Разбъркват се на умерен огън 4-5 мин. Прибавят се чушката и грахът, разбъркват се 1-2 мин. Слага се оризът и се бърка, докато стане прозрачен. Налива се виното. Бърка се, докато се поеме от ориза. Залива се със 750 мл от бульона, в който е вряло пилето. Слагат се магданозът и лимоновият сок.
3. Всичко се прехвърля в съд за печене с капак, отгоре се подрежда месото, съдът се затваря или се покрива с алуминиево фолио. Слага се да се пече 30 мин. във фурна, загрята на 200˚С. Ако има нужда, може да се допече без капак още 10 мин, докато се зачерви месото.