В българската кулинарна традиция обикновено тиквата се приготвя печена или варена, в комбинация с прясно мляко или в тиквеник (тиквена баница).

Не е толкова популярна употребата ѝ в солени ястия, но истината е, че тиквата се вписва чудесно в тази топла крем супа. Вижте как да я приготвите:

Толкова вкусна гъбена супичка през живота си не сте яли!

Необходими продукти:

1 кг обелена, почистена и нарязана на кубчета тиква

2 картофа

2 моркова

2 червени люти чушки

1 глава кромид лук

2 домата

2 скилидки чесън

50 гр масло

1 1/2 л телешки или пилешки бульон

1 ч.л. захар

индийско орехче

черен пипер

сол

за гарниране:

гъста сметана

печени белени тиквени семки

Начин на приготвяне:

Подгответе всички зеленчуци, като ги почистите, обелите и нарежете. Разтопете маслото в тенджера и запържете лука за 5 минути.

Добавете чесъна, лютите чушки, доматите, картофите и тиквата. Налейте бульона, прибавете захарта и подправете на вкус с прясно настъргано индийско орехче, черен пипер и сол.

След като кипне, намалете котлона и варете супата около 30 минути.

Свалете от котлона и пасирайте до гладка консистенция. Върнете супата на котлона, колкото да кипне за няколко минути. Поднесете с малко сметана и поръсете с тиквените семки.