Рецептата за яйца по панагюрски влиза в графата "аламинути". Тази наситена млечно-яйчена комбинация с апетитна запръжка от масло и червен пипер е сред любимите традиционни български ястия без месо.

Цял живот сме белили шамфъстъците грешно ВИДЕО


Ето как се приготвя:

Необходими продукти:

8 яйца

1-2 с.л. оцет

1.5 л. вода

400 мл кисело мляко

350 гр краве сирене

2-3 скилидки чесън

5 с.л. разтопено краве масло

3 с.л. олио

червен пипер

сол

1 връзка, ситно нарязан магданоз (по желание)

Начин на приготвяне:

Налейте водата в дълбок съд и я сложете на котлона, добавете солта и оцета и изчакайте да заври. Счупете внимателно от ниско едно по едно яйцата в черпак и след това постепенно ги пуснете във врящата вода. Захлупете съда и ги варете на слаб огън. Ако обичате по-рохки яйца, ги варете около 3 минути, ако ги предпочитате по-твърди, ги варете поне 5 минути.

Когато се забулят хубаво, с помощта на решетъчна лъжица ги извадете внимателно и леко ги отцедете.

Подправете киселото мляко с начукания чесън и малко сол.

Сиренето натрошете леко и разпределете в четири чинии.

Във всяка чиния сложете върху сиренето по две яйца. Млякото изсипете отстрани.

Маслото с олиото загрейте на тиган. Не слагайте червения пипер в тигана!

Поръсете с червения пипер яйцата в чиниите и разсипете от загрятото масло във всяка порция.

По желание се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз.