Рецепта на деня: Яйца по панагюрски
В Панагюрище наричат това ястие "парени яйца"
Рецептата за яйца по панагюрски влиза в графата "аламинути". Тази наситена млечно-яйчена комбинация с апетитна запръжка от масло и червен пипер е сред любимите традиционни български ястия без месо.
Цял живот сме белили шамфъстъците грешно ВИДЕО
Ето как се приготвя:
Необходими продукти:
8 яйца
1-2 с.л. оцет
1.5 л. вода
400 мл кисело мляко
350 гр краве сирене
2-3 скилидки чесън
5 с.л. разтопено краве масло
3 с.л. олио
червен пипер
сол
1 връзка, ситно нарязан магданоз (по желание)
Начин на приготвяне:
Налейте водата в дълбок съд и я сложете на котлона, добавете солта и оцета и изчакайте да заври. Счупете внимателно от ниско едно по едно яйцата в черпак и след това постепенно ги пуснете във врящата вода. Захлупете съда и ги варете на слаб огън. Ако обичате по-рохки яйца, ги варете около 3 минути, ако ги предпочитате по-твърди, ги варете поне 5 минути.
Когато се забулят хубаво, с помощта на решетъчна лъжица ги извадете внимателно и леко ги отцедете.
Подправете киселото мляко с начукания чесън и малко сол.
Сиренето натрошете леко и разпределете в четири чинии.
Във всяка чиния сложете върху сиренето по две яйца. Млякото изсипете отстрани.
Маслото с олиото загрейте на тиган. Не слагайте червения пипер в тигана!
Поръсете с червения пипер яйцата в чиниите и разсипете от загрятото масло във всяка порция.
По желание се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз.
Последвайте ни
0 Коментара: