Мариела Нордел дава много полезни идеи за празничната трапеза на Свети Валентин. Нордел е истински космополит и полиглот. В жилите й тече испанска, френска, българска, гръцка, китайска и еврейска кръв. Израстнала в различни точки света, благодарение на които получава качествено образование. Преди известно време бе удостоена със званието "Бизнес дама на годината". Тя е журналист, пиар и кулинар.

През годините е работила различни неща – от пиар на популярни чуждестранни личности до ресторантьор.

Сега е време да ви представим перфектното меню за Свети Валентин, което дори и мъжът ви ще успее да сготви, пише "Фокус". 



Сирена

"Жените, които ги канят за Свети Валентин на вечеря са с някакви фигури. Така, че най-добре е да се купи едно хубаво вино. Аз препоръчвам пенливо сухо бяло вино. Има най-различни - има кава, има просеко. Ако има повече пари и френско шампанско също няма да е излишно. И след това вече, предлагам да се започне със сирена. Но не просто да се нарежат сирената, нещо така по-интересно, аз например ги правя на топки. Настъргвам сиренето, обикновено сирене, може краве, може овче с кашкавал. И кашкавала го настъргвам и ги смесвам в една купа, прибавям малко крема сирене. Най-добре е “Филаделфия", но и с българско става. Няколко супени лъжци крем фреш или заквасена сметана, също може, ако нямате под ръка. По принцип, аз като готвя гледам всичко да е взаимно заменяемо, да не са строги, точно това да е. Не, готвиш с каквото имаш под ръка или което можеш да купиш в най-близкия магазин до вас. След като се омеси едно меко тесто от настърганото сирене, кашкавал  и вече дали сте добавили крема сирене или заквасена сметана, овкусявате с млян бял пипер и правите малки топчета. И вече точетата се овалват в различни гарнитури, тук вече въображението трябва да вкарате в работа. Може да използвате ситно нарязан див лук, или пък червена чушка ситно нарязана, или пък пресен магданоз, копър, става вкусно и със счукани ядки или сусамено семе - черно или бяло, шам фъстък. Всичко каквото ви дойде на ум става. Овалвате ги и след това ги слагате в хладилника да стегнат за 1 час - 2. И ето ви един прекрасен стартер за хубавата вечеря на Свети Валентин", разказа топ кулинарката.

Скандинавски кашкавален пай

"Следващото ястие, това е топло предястие, казва се “Кашкавален пай", рецептата е от Швеция, скандинавски кашкавален пай. Много е лесен, всеки един мъж може да го наготви. Основата на пая винаги е една и съща. Смесват се в съотношение 2:1 брашно със студено краве масло, нарязано на кубчета и 2-3 супени лъжици студена вода, като се работи бързо. Защото от топлината на ръцете маслото може да се загрее и да се разтопи. След като се направи тестото, завива се в пласт фолио, слага се в хладилника и след час някъде, с него покривате дъното на формичка за пай. Има ги вече, навсякъде ги продават или пък по-голяма форма за питка, за кръгъл кекс, каквото имате. След това трябва да направите, през това време можете да направите пълнежа, като пълнежът се прави, като се разбива леко 1 чаена чаша течна животинска сметана с две леко разбити яйца, овкусява се със сол, смлян пипер, и вътре се сипват 2 чаени чаши настърган кашкавал. Всичко се разбърква добре. И след като извадите формата от пая, трябва да изпечете на 176 градуса за 15 минути. Изливате пълнежа вътре и допичате до готовност да стане златисто. Може да го покриете с алуминиево фолио, може и да не го покривате. Важно е да го печете на 190 градуса около 15 минути", обясни Мариела Нордел.

Салата “Уолдорф"

"Няма как да мине изискана вечеря без салата “Уолдорф". Наименувана е на хотел “Уолдорф", който е в Ню Йорк и за първи път е направена преди 100 години. Аз в началото като чух за нея, бях много изненадана, как така солена салата с ябълки? Обаче, като бях в Ню Йорк точно отседнах в този хотел и нарочно си я поръчах тази салата и е много вкусна, много лека. Затова тя може да се консумира както отделно, така и като гарнитура. Трябва ви селъри, това е зеленият стрък на целината. Нарязва се на кубчета, нарязвате и няколко зелени ябълки в същия размер. Много е важно всички продукти да са с еднакъв размер нарязани. Нарязвате на две или на четири четири гроздови зърна, като трябва да махнете семките. И отделно запичате предварително намокрени и поръсени със сол орехи на фурна. Счуквате ги на едро и размесвате всичко. Сосът се прави от равни части заквасена сметана или крем-фреш и майонеза. Овкусявате със сол, смлян пипер, лимонов сок и смествате всички  съставки на " Уолдорф" салата със соса. Става много вкусно и много изискано", каза кулинарката.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук