Ако чакате гладни гости, лютото сочно пиле е само за вас. То се готви сравнително лесно, но вкусовите качества на гозбата ще накарат дълго време вашите приятели да цъкат с език, споменавайки кулираните ви способности. Ето и рецептата, публикувана от Струма бг. 

Необходими Съставки

пиле – 1 бр. цяло (около 1.8 кг)

За глазура

лайм – 1 с.л. кора

портокалова кора – 1 с.л.

дижинджифил – 2 с.л. настърган

горчица – 2 с.л. дижонска

мед – 120 мл

За марината

безалкохолна напитка – 330 мл д – р Пепър

чесън – 10 счукани скилидки

кориандър – 2 с.л. пресен

магданоз – 2 с.л. пресен

морска сол – 2 ч.л.

люти чушки – 3 бр.

лук – 1 настъргана глава

сладко – лют сос – 2 с.л. готов

мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и подсушете добре пилето. Разрежете го с остър нож през гърба, но не го разделяйте на две части.

Махнете гръбнака и разтворете пилето, много внимателно извадете гръдната кост, но отново без да разделяте двете половини. Сложете пилето в голям найлонов плик. След това смесете в подходяща купа продуктите за маринатата.

Сипете я върху пилето и завържете плика. Оставете да се маринова в хладилник 3 часа, но най-добре е да се маринова цяла нощ, за да попие по-добре вкусовете на подправките. В малка купа смесете продуктите за глазурата.

Предварително загрейте скарата на умерен огън и сложете месото върху решетката, като преди това изхвърлите плика с маринатата.

Печете по 20-тина минути от всяка страна, като от време на време намазвате с глазурата. Готовото пиле покрийте с капак и остаете да престои на топло за 10-тина минути, след което поднесете.