Ще ви стане сладко и на душата! Вкусете от тази пролетна спаначена торта
за блатовете:
700 гр. пресен спанак или 500 г замразен
50 мл. прясно мляко
50 мл. лимонов сок
4 яйца
2 ч. ч. захар на фини кристали
100 гр. стопено масло
50 мл. зехтин Extra Light
2 ч. ч. брашно
1 с. л. бакпулвер
2 ч. л. ванилова захар
4 с. л. кокосови стърготини
за крема:
200 гр. заквасена сметана
200 гр. маскарпоне или крем сирене
200 гр. течна животинска сметана 35%
1 ч. л. фино настъргана портокалова кора
½ ч. ч. пудра захар
1 с. л. ванилена захар
за украса:
2 опаковки солети за ограда и дръжки на цветята
200 гр. тъмен шоколад
100 гр. бял шоколад
бонбони-яйчица
твърди зелени, жълти и лилави бонбони за дървета
готови сладки с форма на цветя и агнета
Начин на приготвяне
1. Пресният спанак се почиства от дръжките и се нарязва. Залива се с врящото мляко и лимоновия сок и се пасира. Ако се използва замразен спанак, предварително се размразява.
2. Яйцата се разбиват със захарта и ванилената захар на средни обороти за 3 мин. Добавят се на тънка струя стопеното масло и зехтинът. Сипва се спаначената смес. Отгоре се пресява брашното заедно с бакпулвера, слагат се кокосовите стърготини и се разбърква с шпатула, но не прекалено дълго.
3. Две трети от сместа се сипва в правоъгълна тавичка с размери 35 х 40 см, застлана с хартия за печене. Слага се да се пече в загрята фурна на 180° С за 12 - 15 мин. Останалото тесто се сипва във форма за торта, намазана с масло и поръсена с кокосови стърготини. Блатът се изпича на 180° С за около 15 мин.
4. За крема маскарпонето се разбива със заквасената сметана и захарта. Отделно се разбива течната сметана. Двата крема се смесват и се ароматизират с ванилията и портокаловата кора.
5. Топлият блат се обръща върху навлажнена ленена домакинска кърпа и се завива заедно с хартията за печене на руло. Когато рулото изстине, се развива, и хартията се отстранява. Рулото се намазва с половината от крема и пак се навива. Оставя се да отлежи няколко часа в хладилника.
6. Краищата на охладеното руло се изрязват и цялото се нарязва на 8 еднакви парчета. В средата на чинията, в която ще се подесе тортата, се поставя едно парче, а останалите 7 се подреждат плътно едно до друго около него. Отгоре се покриват с останалия крем.
7. Кръглият блат се натрошава на трохи и се поръсва върху пънчетата, за да се получи тревата.
8. Солетите се изрязват на височина 10 см и се слепват по 5 със стопения тъмен шоколад върху лист хартия за печене, за да оформят ограда.
9. Зелените, жълтите и лилавите твърди бонбони се начукват едро и се слагат върху хартия за печене във форма на облачета, за да се използват като корони на цъфнали дървета. Слагат се да се изпекат на 180°С за 4-5 мин, докато се леко се стопят. Охлаждат се и се отлепват. От тъмния шоколад се шприцоват стъблата на дървета, които трябва да са достатъчно здрави.
10. Готовите сладки - цветя и агнета, се шприцоват със стопен шоколад.
11. Тортата се оформя, като се поставя оградата, подреждат се дърветата, агнетата и цветята и вместо великденски яйца се разпръскват разноцветни бонбони.
Последвайте ни
0 Коментара: