Тази майсторска рецепта е добър избор за празнични поводи, защото може да се поднесе както на красиви порции с подходяща въглехидратна гарнитура като ориз с ядки, така и като парти хапки, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции
800 гр. свинско бонфиле
100 гр. сини сливи без костилки, нарязани
50 гр. бекон, ситно нарязан
50 гр. леко синьо сирене, натрошено
2 с. л. зехтин
 сол и шарен пипер на вкус
за соса:
200 мл. сметана 20%
50 гр. синьо сирене


Начин на приготвяне
1. В средата на филето се правят два кръстообразни разреза от единия до другия край с помощта на тънък, остър и дълъг нож. Месото се подправя от всички страни със сол и шарен пипер.
2. Смесват се беконът, сливите и синьото сирене. Със сместа се пълни филето от двете страни. Намазва се със зехтина и се слага в загрята фурна на 220° С да се запече 10 мин. и още 20 мин. на 180° С.
3. Готовото месо се завива с алуминиево фолио да постои 20 мин. и се нарязва на кръгчета.
4. За соса сметаната се загрява, вътре се натрошава сиренето и се разбърква на тих огън, докато се стопи. Заливат се кръгчетата филе и се сервира.