Има ли деца – от малки до най-големи, които не обичат палачинки? Може би, но едва ли са повече от 5 на света. Истината е, че и възрастните ги обожават, но често ги смятат за прекалена глезотия. Палачинките са едно домашно удоволствие, което създава истински уют и изпълва къщата с умилителни ухания. Последвайте съветите на нашия шеф-готвач Ивелина Иванова, за да приготвите едни изключително вкусни палачинки, пише menumag.bg.  
Необходими продукти за 12 броя

3 яйца
2 ч. ч. пресято брашно
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
300 мл. прясно мляко
300 мл. газирана вода или бира
2 с. л. масло
за пълнежа:
1 ч. ч. свежи червени плодове
2 с. л. конфитюр от малини или ягоди
1 с. л. ситно нарязани листа от мента
4 с. л. ванилов сладолед или цедено кисело мляко
за шоколадовия сос:
50 гр. шоколад
50 мл. сметана
1 ч. л. глюкоза
 
Начин на приготвяне

1. 
Яйцата се разбиват леко с вилица или тел.

2. Брашното се пресява и се разбърква със захарта и солта.

3. Към брашното се добавят яйцата и млякото. Разбърква се на гъста еднородна смес с помощта на бъркалка. Добавя се газираната вода, разбърква се добре и сместа се прецежда. Оставя се в хладилника да постои 1 час. Гъстотата на тестото трябва да бъде като на течна сметана. Ако е по-гъсто, палачинките ще станат по-дебели. В такъв случай може да се добавят още 30 - 50 мл прясно мляко.

4. Маслото се стопява в тиган с диаметър до 26 см. Горещото масло се прибавя към тестото за палачинките и се разбърква. Черпак от сместа се сипва в сгорещения намаслен тиган. Палачинките трябва да са много тънки. Когато краищата им се зачервят, се обръщат от другата страна.

5. Палачинките стават най-вкусни, ако преди наливането на всеки черпак тесто в тигана се стопи малка бучка масло.

6. За пълнежа нарязаните плодове се разбъркват с конфитюра и ментата.

7. За соса сметаната се кипва заедно с глюкозата. С врящата смес се залива нарязаният шоколад. Разбърква се, докато се стопи.

8. Палачинките се намазват с пълнежа и може да се завият на руло или да се сгънат на четири. Поднасят се с топка сладолед, шоколадов сос и пудра захар.