Колкото и да е добра класическата рецепта за чушки с кайма, зеленчуците и млечният вкус на кашкавала тук са повече от успешни добавки.
Необходими продукти за 4 порции
8 едри чушки за пълнене – червени и зелени
2 с. л. зехтин или олио
1 глава лук, ситно нарязана
1 морков, нарязан на малки кубчета
1 пащърнак или целина, ситно нарязани
500 гр. кайма
200 мл. горещ зеленчуков бульон или вода
1 домат, обелен и нарязан на малки кубчета
4 с. л. магданоз, ситно нарязан
1 ч. л. мащерка прясна или чубрица
150 гр. кашкавал, настърган, по желание
 сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне
1.
Чушките се разрязват надлъжно на две, като във всяка половина трябва да остане по малко от дръжката. Семената се почистват.

2. В загретия зехтин се слагат лукът, морковът и пащърнакът. Разбъркват се, докато омекнат. Добавя се каймата и се разбърква с тел за разбиване, докато стане на ситни парченца. Налива се бульонът и се разбърква на умерен огън, докато се изпари наполовина. Прибавят се доматът, магданозът, мащерката, разбъркват се. Отстранява се от котлона и се смесва с кашкавала.

3. Напълват се чушките и се пекат 40 мин. в загрята фурна на 200° С.