Трудно ще се намери по-добра гарнитура, а защо не и основно ястие, от печения картоф – уханен, сгряващ и засищащ, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции

8 средни картофа
2 с. л. зехтин или олио
5 с. л. едра морска сол
за пълнежа:
1 стрък праз, нарязан на кръгчета
1 с. л. зехтин
100 гр. бабек , нарязан на тънки резени
1 печена чушка, нарязана на ивички
100 гр. топено сирене, нарязано на малки кубчета
100 гр. кашкавал, настърган
1 яйце
2 с. л. магданоз, ситно нарязан

Начин на приготвяне

1. 
Картофите се измиват много добре с четка, подсушават се и се набождат с вилица на няколко места. Намазват се със зехтин. Овалват се в морска сол. Останалата сол се поръсва по дъното на тавичка, отгоре се подреждат картофите и се слагат на 170° С за около 1 час, докато омекнат.

2. Срязват се по дължина, като острието на ножа трябва да стигне до средата на картофа. Внимателно се стискат двата срещуположни края, за да се отвори в картофа място за пълнеж.

3. Празът се слага в сгорещения зехтин и се разбърква 1-2 мин., докато омекне. Добавя се бабекът и се разбърква, докато леко се зачерви и стане ароматен. Прибавя се печената чушка. Отстранява се от огъня. Слагат се топеното сирене, кашкавалът, магданозът и яйцето.

4. Напълват се картофите и преди поднасяне се запичат 10 - 15 мин. на 200°С или докато се зачерви пълнежът.