Уханно, сгряващо и засищащо! Няма да съжалявате, ако опитате тези печени пълнени картофи
8 средни картофа
2 с. л. зехтин или олио
5 с. л. едра морска сол
за пълнежа:
1 стрък праз, нарязан на кръгчета
1 с. л. зехтин
100 гр. бабек , нарязан на тънки резени
1 печена чушка, нарязана на ивички
100 гр. топено сирене, нарязано на малки кубчета
100 гр. кашкавал, настърган
1 яйце
2 с. л. магданоз, ситно нарязан
Начин на приготвяне
1. Картофите се измиват много добре с четка, подсушават се и се набождат с вилица на няколко места. Намазват се със зехтин. Овалват се в морска сол. Останалата сол се поръсва по дъното на тавичка, отгоре се подреждат картофите и се слагат на 170° С за около 1 час, докато омекнат.
2. Срязват се по дължина, като острието на ножа трябва да стигне до средата на картофа. Внимателно се стискат двата срещуположни края, за да се отвори в картофа място за пълнеж.
3. Празът се слага в сгорещения зехтин и се разбърква 1-2 мин., докато омекне. Добавя се бабекът и се разбърква, докато леко се зачерви и стане ароматен. Прибавя се печената чушка. Отстранява се от огъня. Слагат се топеното сирене, кашкавалът, магданозът и яйцето.
4. Напълват се картофите и преди поднасяне се запичат 10 - 15 мин. на 200°С или докато се зачерви пълнежът.
Последвайте ни
0 Коментара: