Печеното пиле с лимон е наистина много ароматно.

Мистерията с пожълтелите листа на краставиците е разгадана

Идеално за неделната вечеря, а и за всеки вкусен обяд, пилето с лимон и розмарин ще се хареса на всеки, пише supichka.com.

Необходими продукти:

1 цяло пиле

2 лимона

1 глава чесън

40 грама краве масло

черен пипер

розмарин

8 моркова

1/2 чаена чаша бяло вино

Начин на приготвяне:

Измийте пилето добре под течаща вода, подсушете го, след което го сложете в тава и го обтрийте добре с черния пипер и 1 чаена лъжица сол. Разтопете кравето масло на водна баня, след което намажете старателно цялото пиле с разтопеното масло с помощта на четка.

Почистете чесъна, измийте и нарежете лимоните всеки от тях на 4 парчета. Единият лимон сложете вътре в пилето, заедно с ½ от обелените скилидки чесън и 1 стрък от розмарина. Останалият розмарин сложете около пилето.

Почистете морковите, обтрийте ги леко със сол и ги сложете също около пилето, заедно с втория нарязан лимон. Добавете и предвиденото количество вино. Поставете на по-ниско ниво на фурната и печете 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, след което намалете фурната на 170 градуса и печете още 30 минути. По време на печенето заливайте от време на време пилето със соса, като го обливате с помощта на лъжица и следите да не се препече прекалено.

Сервирайте печеното пиле с морковите, като гарнитура и със соса на пилето, който се е образувал при печенето му.