Уникални рецепти за сандвичи, подходящи за излет и пътуване (СНИМКИ)
Изпробвайте която и да е от нашите рецепти и ще се уверите.
Източник: ThinkStock/Guliver
Сандвичи „Крок мадам“
8 филии бял хляб (с твърда кора)
4 яйца
400 мл прясно мляко
250 г сирене „Ементал“ (на слайсове)
200 г варена шунка (на слайсове)
70 г краве масло
4 с. л. дижонска горчица
2 с. л. брашно
2 щипки индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Брашното се запържва в 30 г масло, докато стане златисто. При непрекъснато бъркане се налива млякото.
Щом сосът се сгъсти, се дърпа от огъня и се овкусява с индийско орехче, сол, черен пипер и 1 с. л. горчица.
Хлябът се запича на грил тиган. Всяка филийка се маже с масло и с останалата горчица.
Върху 4 от филийките се разпределя шунката, заливат се с половината от бешамела, покриват се с половината от сиренето и се запичат на грил програма във фурната.
След това върху тях се поставят останалите филийки, намазват се с останалия сос и се покриват със сиренето. Запичат се отново.
Яйцата се пържат в останалото масло, като се внимава жълтъците да останат рохки. Посоляват се. Сандвичите се поднасят с яйцата и със салата по избор.
Източник: ThinkStock/Guliver
Печени сандвичи със салам
1 багета
200 г салам
200 г кашкавал
125 г краве масло
2 стръка мащерка
4 стръка магданоз
2 стръка босилек
1/2 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Саламът се реже на кубчета. Кашкавалът се настъргва.
Босилекът, магданозът и мащерката се наситняват. Разбъркват се в мекото масло, заедно с ригана.
Подправя се със сол и черен пипер. Отново се разбърква.
Багетата се нарязва на филии, които се намазват с ароматното масло. Поръсват се със салама и кашкавала.
Филийките се подреждат една до друга, така че отново да се оформи цяла багета, която се завива стегнато с алуминиево фолио. Пече се 15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Изважда се, фолиото се разтваря и се запича за още 10 минути.
Източник: ThinkStock/Guliver
Сандвичи със салата от намачкан нахут
800 г нахут от консерва
80 г сусамов тахан
40 г белени тиквени семки
4 стръка керевиз
2 моркова
1 връзка пресен лук
1 скилидка чесън
сокът от 1 лимон
30 мл зехтин
сол на вкус за сандвичите:
120 г сушени домати (в зехтин)
8 филийки пълнозърнест хляб
1–2 бр. авокадо
4 листа салата „Айсберг“
2 с. л. лимонов сок
1 ч. л. сух чесън
Начин на приготвяне:
Керевизът и пресният лук се наситняват, а морковите се обелват и се настъргват на едро ренде. Чесънът се стрива на паста с малко сол.
Тиквените семки се запичат на сух тиган, охлаждат се и се накълцват. Нахутът се отцежда, намачква се и се разбърква с лимоновия сок, тахана и сол на вкус.
Прибавят се морковите, чесънът, керевизът, пресният лук, тиквените семки и зехтинът, и отново се разбърква. Авокадото се разполовява, костилката се отстранява, месестата част се изважда и се намачква. Овкусява се с лимоновия сок и сухия чесън.
Филийките се мажат с авокадото. Сандвичите се оформят, като между две намазани филии хляб се поставят сушени домати, листа салата „Айсберг“ и салата от нахут. Режат се на триъгълници и се поднасят.
Източник: ThinkStock/Guliver
Хрупкав постен сандвич
за хлебчетата:
1 1/2 ч. ч. брашно
1/2 ч. ч. царевично брашно
200 мл топло мляко
1/2 пакетче суха мая
1 с. л. зехтин
1 стрък розмарин
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
зехтин за намазване
брашно за размесване
за салатата:
1 домат
200 г замразен грах
2 моркова
2 стръка селари
1 червена чушка
1/2 зелена салата
150 г краве сирене
за дресинга:
130 г майонеза
100 г заквасена сметана
1 скилидка чесън
кората и сокът от 1/2 лимон
2 връзки магданоз
1 връзка босилек
1 стрък розмарин
1 ч. л. кориандър
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в малко от топлото мляко, заедно със захарта, и се оставя се да шупне.
В купа се смесват двата вида брашно, солта, разбърква се и се добавя шупналата мая, останалото мляко, зехтина, червения пипер и нарязания наситно розмарин. Замесва се тесто и се оставя на топло, да втаса за около 30 минути, покрито с фолио за свежо съхранение.
След това се разточва върху набрашнен плот и от него се изрязват 10 правоъгълничета с големината на тостер (такъв, който се затваря).
Тостерът се загрява и се намазва със зехтин и тестените правогълници се пекат за 4–5 минути.
Доматът се нарязва на кубчета, като семената се почистват, моркова се настъргва, чушката също се нарязва на малки кубчета, а зелената салата се измива, подсушава се и се нарязва наситно. Стръковете селари се обелват от външната страна, и се нарязват натънко.
Грахът се бланшира за кратко в подсолена вода, после се облива със студена вода.
Приготвя се дресинга като се разбъркат майонезата, сметаната, настърганата кора и сокът от лимона, нарязаните наситно магданоз, розмарин и босилек, сухия кориандър и чесънът – стрит на паста.
Всички зеленчуци и сиренето (без зелената салата) се овкусяват с него.
В плато се поставя плоския хляб отгоре се разпределя част от сместа, малко зелена салата, отново хляб, смес, зелена салата и се завършва с хляб. Така се подреждат два сандвича с по пет питки. Режат се надве и се поднасят.
Източник: ThinkStock/Guliver
Карфиолени сандвичи
1 глава карфиол
1 глава лук (шалот)
1 яйце
100 г сирене „Пармезан“
100 г сирене „Чедър“
1 с. л. краве масло
1/4 ч. л. суха мащерка
1/4 ч. л. сух риган
сол и черен пипер на вкус
за поднасяне:
сушени домати (в зехтин)
пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Лукът се наситнява. Карфиолът, без стеблото, се смила в блендер, докато се получат трохи.
Маслото се загрява и лукът и карфиолът се готвят в него с щипка сол, докато омекнат и водата се изпари. Задушеният карфиол се охлажда.
Разбърква се с белтъка от яйцето, настъргания пармезан, ригана, мащерката, сол и черен пипер.
От сместа върху пергаментова хартия се оформят 4 квадратни филии с размер на страните около 6 см.
Пекат се 25–30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. След това леко се охлаждат.
Върху двете филии се поставят ленти сирене „Чедър“. Запичат се във фурната за около 4 минути, докато сиренето се разтопи.
Отгоре се слагат парчета сушени домати и листенца магданоз и се захлупват с друга филия.
Последвайте ни
0 Коментара: