Червеното вино и екзотичните плодове са изумителната комбинация, която е същността на тази ароматна и ефектна зимна торта, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 6 - 8 порции
за тестото:
100 гр. марципан
150 гр. меко масло
50 гр. нишесте
3 яйца
150 гр. захар
1 пакетче ванилена захар
100 гр. брашно
1 ч. л. бакпулвер
за парфето:
500 мл. леко червено вино
100 мл. портокалов сок
3 с. л. ром
6 с. л. захар
1 резен лимон
½ пръчка канела
3 зърна карамфил
2 кисели ябълки
3 пакетчетажелатин
1 с. л. нишесте
600 гр. сметана
за украсата:
200 гр. сметана
40 гр. суров шамфъстък
1 портокал, нарязан на филета
1 карамбола
1 нар
1 стрък мента
 
Начин на приготвяне
1.
Марципанът се нарязва на парченца и се разбива на крем с маслото и нишестето.

2. Яйцата, захарта и ванилената захар се разбиват до получаване на светъл крем. Смесват се с марципана. Прибавят се брашното и бакпулверът. Разбърква се добре. Тестото се сипва във формата и се заглажда. Пече се в предварително загрята фурна на 200° С около 15 мин.

3. Червеното вино се кипва заедно с портокаловия сок, рома, захарта, лимоновия резен, канелата и карамфила. Ябълките се измиват и се почистват, обелват се, нарязват се на четвъртини и всеки резен се нарязва на 3 парченца. Пускат се в пунша за 10 мин.

4. Две пакетчета желатин се накисват в 50 мл студена вода. Пуншът се прецежда. Половината от течността се разбърква с нишестето. Желатинът се сипва в топлия сгъстен пунш.

5. За желето останалият желатин се накисва в 30 мл студена вода и се разбърква с останалия пунш.

6. Сметаната се разбива на твърд сняг. Първо с дървена лъжица се разбърква около една втора от сметаната със сгъстения пунш, след това и останалата част.

7. Половината от пунша се слага на дъното на форма за кекс с диаметър 26 см. Оставя се да се желира в хладилника. Парченцата ябълка се нареждат отгоре кръгообразно заедно с резените портокали и карамбола. Заливат се с останалия пунш. Слага се за 15 мин. на студено, за да се втвърди отново. Сипва се сметановата смес и отгоре се слага блатът, изрязан с формата и диаметъра на отвора на съда, в който се желира тортата. Оставя се за 4-5 часа на студено да се стегне.

8. Формата се топва за 10 сек. в гореща вода и се обръща. Разбива се сметаната за украса.

9. Ръбът на тортата се намазва с част от сметаната и се посипва със смлян шамфъстък или кокосови стърготини, боядисани в зелено. Останалата сметана се сипва в шприц и се слага в отвора на тортата. Всичко се украсява с листенца мента, резени портокал и зърната нар.