Синьото сирене традиционно се поднася с плодове, като концепцията на семплото сервиране може да се развие в уникални предястия като този крем, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции

100 гр. синьо сирене
200 мл. прясно мляко
100 гр. заквасена сметана
1 ч. л. желатин
за сушените плодове:
4 сушени смокини, нарязани на ивички
4 сушени кайсии, нарязани на кубчета
100 мл. порто или друго десертно вино
2 с. л. мед
1 ч. л. лимонов сок
4 с. л. белени бадеми, запечени
 солени бисквити за гарниране


Начин на приготвяне

1.
Желатинът се накисва в 2 с. л. студена вода. Млякото се сгорещява и в него се слага да се стопи настърганото синьо сирене. Не бива да завира. Добавя се желатинът и се разбърква, докато се стопи. Охлажда се добре и се прибавя заквасената сметана.

2. Сместа се сипва в чаши, които се поставят под наклон да се желират в хладилника.

3. Портото се слага да заври с меда, докато изври наполовина. Добавят се кайсиите, смокините и лимоновият сок. Оставя се да изстине.

4. Върху сиренето се сипва по лъжица от плодовете и соса и се поръсва с бадемите. Поднася се със солените бисквити.