Лимонът е достатъчно разпространено саксийно растение у нас, така че да осигури зелената и ухаеща на цитруси и хлорофил изненадваща съставка за тези кюфтета, които от това веднъж печелят свеж аромат, а втори път - сочност, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции
500 г телешка кайма
2 яйца
40 г прясна галета
2 с. л. заквасена сметана
50 г настъргано сирене тип пармезан или кашкавал
1 с. л. пресен лук, ситно нарязан, по желание
1 връзка магданоз, ситно нарязан
 сол и черен пипер на вкус
 млади листа от лимон
50 мл. зехтин

Начин на приготвяне
1. 
Галетата се разбърква със сметаната и яйцата. Каймата се обърква добре с яйчната смес, магданоза, сиренето, солта и прясно смлян черен пипер на вкус. Меси се поне 10 мин., за да станат кюфтетата сочни и да не се свиват при печенето. Може да се използва приставката за месене на маслено тесто на кухненския робот за 4-5 мин.

2. Оформят се кръгли плоски кюфтета, намазват се със зехтин и се увиват в лимонените листа. Листата също се намазват със зехтин.

3. Кюфтетата се пекат в загрят грил или на загрят грил-тиган по 3-4 мин. от всяка страна. Ако се зачервят бързо отвън, а отвътре останат по-сурови, може да се дозапекат във фурната още 5 - 10 мин. на 200º С. Ядат се горещи с резени лимон.