Шакшука е особено популярна в Израел, но всъщност идва от Северозападна Африка и в буквален превод от берберски означава „бърканица“ или по нашенски – миш-маш. За разлика от него обаче, в тази екзотична закуска яйцата са забулени, а пикантния вкус – по-наситен.
Необходими продукти

6 яйца

800 г домати (белени и нарязани на едри кубчета или от консерва)

2 червени чушки

2 скилидки чесън

1 глава лук

2 с.л. доматено пюре

3 с. л. олио (или мазнина за готвене по ваш вкус)

няколко резена лимон

1/2 връзка магданоз

1 ч. л. кимион

1 ч. л. сладък червен пипер

1 ч. л. чили на прах

100 мл вряла вода

1/2 ч. л. захар

сол

черен пипер


Начин на приготвяне

Задушете нарязания на ситно лук, пише Elle. Добавете наситнения чесън, почистените от семките и нарязани чушки и ги задушете за 5 минути.

След това добавете и доматите, доматеното пюре, водата и захарта. Разбъркайте и оставете да къкри за 5-8 минути, или до получаването на гъста, еднородна смес.

Овкусете с кимиона и двата вида пипер и внимателно чукнете яйцата при доматения сос. Подправете със сол и черен пипер на вкус и покрийте с капак за 3-5 минути. На финала украсете с магданоз.