На фона на реалните загуби на руските ВВС (Въздушно-космически сили на Русия - ВКС) в самолети, те изчерпват своя ресурс, което трябва да се вземе предвид при оценката на бойния потенциал на руската авиация.

Сега общият брой на изтребителите е малко под 75% от предвоенното ниво. Необходимо е обаче да се вземат предвид условните загуби, които възникват поради факта, че самолетът натрупва повече летателни часове от планираното, което намалява експлоатационния му живот – смятат в американското издание Defense News. 

Според автора тази година руските ВВС ще загубят условно около 60 самолета поради прекомерното им използване, което се равнява на 26 нови самолета.

Междувременно се купуват само около 20 Су-30/34/35 на година. 

Според него Русия започна активно да използва паниращи бомби с голям обсег, което ще позволи да се намали средната продължителност на бойните полети и да се намали предполагаемото ускорено изчерпване на ресурсите.

Но приблизително половината от тактическите самолети на ВКС са на повече от 30 години и следователно прагът за тяхната експлоатация не е далеч.

Средният оставащ живот на корпуса се оценява на по-малко от 20% за МиГ-31 и 35% за Су-27 - пише в изданието.

Както отбелязва авторът, МиГ-29 изобщо не участват в конфликта и не изпълняват въздушно патрулиране. Като се има предвид тяхната възраст, тези машини може да са или неизползваеми, или в резерв - "поради липсата на модернизация и възрастта си, те са по същество хартиени самолети."

Посочва се, че Украйна трябва да ускори извеждането от експлоатация на руската авиация. Предвид недостига на боеприпаси за противовъздушна отбрана е необходимо да се атакуват въздушни бази, а F-16, които скоро ще пристигнат, да се използват за въздушен бой, отклонявайки руските самолети от работа по наземни цели.

Русия разчита на приблизително 300 самолета Су-30/34/35 за операциите си над Украйна, включително „доставката“ на изключително разрушителни планиращи бомби.

От стратегическа гледна точка унищожаването на тези най-нови самолети на ВКС ще окаже най-голямо влияние върху способността за нанасяне на удари
- аргументира се авторът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук