Предполага се, че модернизираните боеприпаси са в състояние да поразят цел на разстояние до 25 км, като се предполага, че отклонението е не повече от два метра, пише украинското издание Фокус уа.

Руските сили обявиха приемането на въоръжение в Украйна на подобрена версия на лазерно насочвания артилерийски боеприпас Краснопол.

Далечината на полета на снаряда достига 25 км, което значително ще повиши ефективността на руските артилерийски части, действащи на територията на Украйна. Това съобщиха наблюдателите на Army Recognition на 8 ноември.

Удари като мълния: Западната преса за самонасочващи се снаряди, поразили ВСУ ВИДЕО

„Артилерията отдавна е крайъгълен камък на военната стратегия и действията на Русия подчертават нейното желание да поддържа технологично превъзходство в съвременната война“, пишат авторите на материала.

Отбелязва се, че модернизираният "Краснопол" е с висока точност и е способен да поразява танкове и укрепления с голяма ефективност. 

Този 152-милиметров боеприпас е съвместим с артилерийски системи като 2A65 Msta-B и самоходното оръдие 2S19 Msta-S. 

В същото време новата версия на "Краснопол" претърпя редица подобрения и вече може да се използва със системи като самоходното оръдие 2С3 "Акация" и теглената гаубица Д-20.

Снаряди "Краснопол" с различни модификации

Снарядът "Краснопол" е оборудван с полуактивна лазерна система за насочване и коригира траекторията си в полет с помощта на аеродинамична опашка. Твърди се, че такава система уж осигурява поразяване на цел с отклонение не повече от 2 метра.

По този начин руската армия се стреми да засили огневия си потенциал на линията на съприкосновение, където високоточната артилерия се превърна в основен елемент. 

Предполага се, че благодарение на увеличения обсег на стрелба и точност, новият „Краснопол“ наистина може да промени динамиката на артилерийското противопоставяне, заключиха експертите.

В началото на юли беше получена информация за използването на високоточен боеприпас „Краснопол-М2“ от руските окупанти в Украйна. 

В тази връзка експертите сравняват руските боеприпаси с аналогични западни модели Excalibur.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук