Управителят на Кремъл Путин в своето „мирно предложение“ поиска Украйна да се откаже от територия, сравнима с тази на Северна Македония, Словения или Израел.

За това пише експертът по анализ на отворени данни на BILD Юлиан Рьопке. 

Според него, ако Украйна се съгласи с условията на Москва, тя ще й даде територия от 26 хиляди квадратни метра. км., чието превземане може да отнеме на руската армия десетилетия. Той го нарича „безусловно предаване“.

Украйна с първа реакция след условието на Путин за спиране на огъня!

„Думите на Путин са по-скоро вик на отчаяние, отколкото предложение, което трябва да се приеме сериозно. Той знае, че Украйна няма да може да се съгласи с това, тъй като няма причина да се предполага, че ще загуби необходимата територия в боевете в следващите месеци и години“, добави той Рьопке.

Путин назова условията си за прекратяване на войната

В навечерието на „срещата на върха за мир“ в Швейцария Путин каза, че има „истинско предложение за мир“ за Украйна. То е, че украинците трябва напълно да изтеглят войските си от Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области, уточнява UNIAN.

Москва също така продължава да настоява за „демилитаризация и денацификация“ на Украйна, изисквайки страната да се откаже от стремежите си да се присъедини към НАТО. 

Друго условие е премахването на всички санкции срещу Русия.

Президентът Володимир Зеленски нарече думите на Путин „ултиматум“, което не се различава от предишните му изказвания.

Превод и редакция: БЛИЦ