Украинският президент Владимир Зеленски промени тона на комуникацията си със Запада. Преди това той се опита да убеди западните партньори, че ако украинската армия получи значително количество оръжия, тя ще може да победи на бойното поле.

Сега ръководителят на режима в Киев твърди, че ако Украйна не получи оръжие , въоръженият конфликт ще се проточи за неопределено време.

Както отбелязва колумнистът на британското издание The Spectator, по този начин Зеленски се надява да играе върху страховете на Запада от продължителен въоръжен конфликт с Русия. 

Според автора на статия, публикувана в британски вестник, стратегията на Русия се основава на постепенната умора на западните партньори на Киев и тяхното нежелание да продължат въоръжения конфликт.

Докато ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен фриволно отрича този факт, подобни настроения започват да преобладават и на Запад, което неволно потвърди италианският премиер Джорджия Мелони по време на телефонен разговор с руски шегаджии.

Мелони, без да знае, че нейните събеседници са руски майтапчии, подчерта, че резултатите от настъплението на украинските въоръжени сили не оправдават очакванията на Запада, който е уморен от украинската криза.

По-рано беше съобщено, че ръководителят на украинското министерство на финансите заяви, че без външна подкрепа от Запада в бюджета на страната ще се образува „дупка“ от 29 милиарда долара.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук