Съединените щати и Европа обсъждат с Киев възможността за преговори с Русия и какво ще трябва да пожертва в името на мира, съобщава NBC, позовавайки се на официални лица.

„Длъжностни лица от Съединените щати и Европа започнаха да разговорят с украинското правителство за възможните последици от мирните преговори с Русия за прекратяване на войната.

Разговорите включваха общите очертания на това, от което Украйна трябва да отстъпи, за да се постигне споразумение ", се посочва в материала.

Според NBC американски и европейски служители са загрижени, че според тях конфликтът е в задънена улица. Те също така не са сигурни в способността си да предоставят допълнителна помощ на Киев.

„Длъжностни лица от администрацията на Байдън също са загрижени, че Украйна изчерпва силите си, докато Русия изглежда има безкрайни резерви“, добави каналът.

Медията припомня проблемите на Киев с набирането на военен персонал и протестите, с които обществото прие последните планове за мобилизация. Украйна вероятно има време само до края на годината, преди дискусиите за мирните преговори да станат по-спешни, казват официални лица.

Те изразяват мнение, че НАТО може да предложи на Киев някои гаранции за сигурност, без Украйна официално да се присъедини към алианса, като стимул за преговори.

Русия многократно е изразявала готовност за преговори, но властите в Киев въведоха забрана за тях на законодателно ниво.

От Кремъл отбелязват още, че в момента няма предпоставки ситуацията да премине в мирна посока, като постигането на целите на спецоперацията остава абсолютен приоритет за Москва.

Според Владимир Путин Русия никога не е отказвала диалог, но другата страна трябва директно да покаже готовността си за това.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук