Закрит брифинг на американския Сенат относно помощта за Украйна е прераснал в разгорещена среща с викове, тъй като някои депутати са били недоволни от неуспеха да се включат по-строги имиграционни политики на САЩ в помощния пакет. Това съобщава CNN,.

Американските сенатори казват, че срещата е била напрегната и не са направили много, за да преодолеят безизходицата.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър разкри, че спорът е избухнал, когато лидерът на малцинството Мич Макконъл е помолил републиканския сенатор Джеймс Ланкфорд от Оклахома да говори за границата, вместо да задава въпрос за Украйна.

Шумър добави, че един от републиканците "прояви неуважение и започна да крещи на един от генералите, питайки го защо не са отишли на границата“.

Източници заявиха пред CNN, че е крещял сенаторът републиканец от Арканзас Том Котън.

Самият Котън посочи, че участниците в брифинга "отказаха да отговорят на всякакви въпроси относно кризата на границата или какво можем да направим, за да разрешим тази криза“.

Републиканският сенатор Линдзи Греъм заяви, че е имало напрежение в залата в началото на сесията, защото "никой не е говорил за границата".

Републиканските сенатори нарекоха брифинга загуба на време, тъй като те твърдят, че не обсъжда информация, която вече не е известна или достъпна за широката общественост. Някои републиканци дори напуснаха брифинга по-рано.

"Беше по-драматично, защото имате цяла политическа партия, която изглежда желае да изхвърли подкрепата за Украйна и Израел на боклука, защото биха предпочели да имат широко отворена граница, отколкото да подкрепят Украйна и Израел“, заяви сенатор Кевин Крамър.

Републиканският сенатор от Юта Мит Ромни заяви, че неговата партия иска да помогне както на Украйна, така и на Израел, но са необходими по-строги мерки за сигурност на границите.

"Те не искат да го направят. Така че републиканците просто напускат брифинга, защото хората, които са там, не искат да обсъждат какво е необходимо, за да се постигне споразумение", отбеляза той.

Сенатор Роджър Маршал заяви, че колегите му от Републиканската партия искат да се съсредоточат повече върху границата по време на брифинга и са разочаровани, че не е имало разговор по темата.

Сенаторът демократ Марк Уорнър подчерта, че последиците от спирането на помощта за Украйна "ще преследват“ Съединените щати десетилетия.

"Разузнаването казва от месеци, че Путин смята, че може да изчака Запада и да изчака Америка, и това, което не разбирам в някои от моите приятели, е дали сме готови да докажем, че е прав“, добави той.

Представители на двете партии преговаряха за постигане на компромис, но сенатор Крис Мърфи, главният преговарящ от Демократическата партия, заяви пред репортери, че преговорите са се провалили, защото републиканците са отказали да отстъпят от исканията.

Преди това Демократите в Сената на САЩ представиха пакет от финансиране за националната сигурност на стойност около 111 милиарда долара за предоставяне на помощ на Украйна и Израел, както и мерки, насочени към защита на южната граница. Републиканците искат да отделят помощта за Израел от тази за Украйна и да обвържат средствата за Киев с тези за защитата на южната граница на САЩ от нелегални мигранти.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук