Украинското командване реши да изпрати една от най-добрите си бригади, за да задържи Авдeевка, пише Forbes.

Изданието твърди, че става дума за 3-та десантно-щурмова бригада на украинските въоръжени сили, която вероятно вече е прехвърлена в Авдеевка.

Forbes обаче не назовава източниците, от които е получена тази информация.

Forbes с лоша новина за Русия заради Авдеевка

Журналистите отбелязват, че подобна стъпка на командването на украинските въоръжени сили не е била очевидна, тъй като „с решението си да останат и да се бият украинските войски поемат огромен риск“.

Forbes смята, че смяната на Валери Залужни с Александър Сирски като главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна може да показва намерението на украинския президент Зеленски да се сражава за Авдеевка „дори и на висока цена“.

Освен това украинското командване може да разчита на създаването на „капан за изтощение” за руската армия в Авдеевка, продължава Forbes.

В същото време основният проблем за украинските въоръжени сили остава критичният недостиг на снаряди .

„Когато не останат боеприпаси, няма да има значение дали има една украинска бригада или две в Авдеевка. И решението на украинското командване за укрепване на града ще бъде в най-добрия случай противоречиво.

В най-лошия случай това може да доведе до кървава баня за украинските войски, които се опитват да избягат на запад от град, който вече не могат да защитават“, посочва Forbes.

Според информация от украински източници решението за прехвърлянето на бригадата е взето от Александър Тарнавски. 3-та десантно-щурмова бригада на украинските въоръжени сили е формирана на базата на останките от националния батальон „Азов“.

Когато Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че „най-добрите резерви“ ще бъдат прехвърлени в Авдеевка, там са имали предвид точно това - 3-та щурмова бригада наистина се смята за една от най-добрите във въоръжените сили на Украйна.

При това, както по отношение на оборудването и въоръжението, така и по отношение на мотивацията.

Гръбнакът на бригадата се състои от националисти от всякакъв вид, включително членове на „Азов”.

Бригадата е създадена от Андрей Билецки от „азовците“, които не бяха обкръжени в Мариупол. Тогава бригадата беше хвърлена близо до Бахмут, където беше основната ударна сила и се опита първо да превземе града и след това да задържи позициите си.

През декември силно разбитата бригада беше изтеглена в тила, за да възстанови загубите.

Според информация от украински източници, Търнавски е изтеглил 3-та бригада от южното направление и я е прехвърлил в района на Авдеевка.

Само още не е ясно дали тази бригада е успяла да влезе в града, или все още е някъде наблизо, без да има възможност да направи това.

По-рано генералът заяви, че част от резервите вече са в града и водят бой. Междувременно от руските войски няма съобщения за въвеждане на нови сили. Сраженията са много ожесточени.

Предполага се, че резервите ще трябва да изтласкат руските войски от главния асфалтов път, по който се снабдява Авдеевската група.

По-рано беше съобщено, че Зеленски е поставил задачата на Сирски да задържи Авдеевка на всяка цена.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук