110-та механизирана бригада на украинската армия обяви свалянето на седем щурмови самолета на руските военновъздушни сили за по-малко от месец, нанасяйки съкрушителен удар на руските военновъздушни сили и взимайки отмъщение за поражението на бригадата в неотдавнашната битка за Авдеевка, пише Forbes.

Може би. По-вероятно е 110-та механизирана бригада да е свалила най-много два руски щурмови самолета за по-малко от месец, нанасяйки болезнен, но едва ли решаващ удар на руските въздушни сили.

Заедно 110-та механизирана бригада, украинското министерство на отбраната и дори украинският президент Володимир Зеленски обявиха унищожаването — от екипите за противовъздушна отбрана на 110-та механизирана бригада — на седем руски щурмови самолета Су-25 — на 4 май, 11 май, май 13, 18 май, 22 май, 23 май и 25 май.

Проблемът е, че има доказателства само за две от стрелбите: мътна снимка на нещо, горящо на земята, с дата 13 май; и видео от 26 май, заснето от много далеч, което може да изобразява ракета, удряща нисколетящ самолет. Единственото друго визуално "доказателство“, което 110-та механизирана бригада предлага, всъщност идва от видео игра.

Това не означава, че руснаците не са загубили много Су-25 този месец, потенциално добавяйки към 29-те Су-25, които руските ВВС определено са загубили през 27-те месеца, откакто Русия разшири войната си срещу Украйна. Просто е невъзможно да се провери точно сега.

Във всеки случай не е трудно да се разбере защо 110-та механизирана бригада може да раздува победите си. Бригадата има тежка война - и може би е прекалено нетърпелива за разплата. Повече от година 110-а механизирана бригада стоеше в гарнизон на фронтовата линия на град Авдеевка в Донецка област в Източна Украйна.

Клекнала сред развалините под постоянна руска бомбардировка, бригадата от 2000 души чакаше неизбежната руска атака. Най-накрая дойде през октомври, когато голяма руска сила с не по-малко от 30 000 войници атакува от различни посоки.

Резултатът никога не е бил под съмнение. 110-та механизирана бригада изпитваше отчаян недостиг на боеприпаси, най-вече поради това, че републиканските законодатели в Конгреса на САЩ отложиха по-нататъшната помощ на САЩ за Украйна, започвайки от същия месец, когато руснаците атакуваха Авдиевка.

В средата на февруари 110-та механизирана бригада се оттегли, оставяйки след себе си потенциално стотици жертви и предавайки това, което е останало от Авдеевка, на Русия. След няколко седмици почивка, бригадата се върна на новата фронтова линия западно от Авдеевка — и жадуваше за бой.

Не е изключено 110-та механизирана бригада да е в състояние да свали седем Су-25 за един месец. Конгресът на САЩ най-накрая одобри нова помощ за Украйна в края на април, а Пентагонът незабавно изпрати боеприпаси на стойност милиарди долари в Украйна.

Освен това руските военновъздушни сили станаха много по-агресивни със своите около 100 оцелели Су-25 през тези шест месеца, когато украинците молеха за боеприпаси.

Най-известното е, че руските Су-25 рутинно прелитат директно над фронтовата линия около фронтовия град Часов Яр в продължение на няколко седмици, започвайки от средата на април.

Това беше нова практика за руснаците. Преди украинците временно да изчерпят противовъздушната отбрана, руските пилоти имаха склонност да изстрелват ракетите си от безопасно разстояние, на няколко километра от фронтовата линия.

Така че е възможно 110-та механизирана бригада да е имала повече ракети– и да е имало повече Су-25 наблизо, по които да ги стреля. Въпреки това има доказателства само за две възможни стрелби. И тези доказателства са оскъдни.