Бившият словашки МиГ-29АС на украинските ВВС веднага беше забелязан с пет американски авиобомби GBU-39B SDB. Това съобщават руски ресурси, по-специално военно-техническият блог bmpd.

Малките размери и лекото тегло (130 кг) на SDB позволяват да се окачат голям брой такива боеприпаси под западни самолети: на една от снимките веднага се виждат 16 бомби с малък диаметър под американски щурмовак A-10 Thunderbolt II.

Този подход позволява или да удряте голям брой различни цели в един полет, или да пуснете много боеприпаси върху една, увеличавайки шансовете за нейното унищожаване.

Нека припомним, че наскоро УНИАН съобщи, че украинските въоръжени сили са започнали да използват авиобомби GBU-39 на своите самолети.

На една от по-ранните снимки можете да видите GBU-39/B SDB закачена на изтребител Су-27 на ВВС. Очевидно МиГ-29 вече е потвърден сред „стандартните“ носители.

GBU-39 - каква е тази бомба

GBU-39 SDB (Бомба с малък диаметър) е разработена от Boeing. Тя е предназначена да увеличи броя на поразените цели в един полет. GBU-39 получи крила, които се разгъват във въздуха: това значително увеличава обхвата на унищожение - бомбата може да се планира.

Максималният обхват е 110 км.

Сред основните предимства на бомбата са точността и стелтността. Последното затруднява прихващането. Носачите на SDB включват американски изтребители от пето поколение.

На базата на GBU-39 американците създадоха боеприпаси GLSDB, които могат да бъдат изстрелвани от наземни инсталации.

Благодарение на руските възможности за радиоелектронна борба, системата показа съмнителна ефективност в бойни условия. На Boeing ще са необходими "месеци", за да коригира този недостатък.