Украйна няма да може скоро да спечели война с Русия. Украинската армия обаче може да надделее през 2025 г. с адекватна подкрепа от европейските производители на оръжия.

Това заяви председателят на комисията по европейските въпроси в германския Бундестаг Антон Хофрайтер, пише "Фокус", позовавайки се на Hasepost.

Той оценява ситуацията във войната между страните като критична.

"Много е важно украинската армия да успее да удържи фронтовата линия тази година“, заяви Хофрайтер. Той добави, че настъпателни действия от Украйна са малко вероятни.

"Не виждам, че Украйна може да започне офанзива тази година. Няма достатъчно ресурси за това, по-специално боеприпаси и подкрепа от Съединените щати", подчерта политикът.

Той отбеляза, че ако "производството на боеприпаси и друго оборудване в Европа се увеличи“, тогава до 2025 г. Украйна ще може "да вземе надмощие в отбранителна война срещу Русия“.

Според него, при условие че Русия не предприеме нови териториални завладявания, това остава "най-доброто, което Украйна може да направи през следващите месеци“.

Германия се превърна в една от страните, които помагат на Украйна, като предоставят военна, политическа и финансова подкрепа.

Берлин предостави няколко вида артилерия, по-стари и по-нови танкове Leopard, системи за противовъздушна отбрана IRIS-T и Patriot, боеприпаси, превозни средства, дронове и други видове оръжия.

Освен това Германия обяви, че през 2024 г. ще удвои военната помощ за Украйна до 8 милиарда евро.

Освен това германският канцлер Олаф Шолц помогна на Украйна по въпроса за европейската интеграция.

Наскоро Шолц обяви, че Германия предоставя на Украйна нов пакет от военна помощ. Тя включва гаубици, зенитни оръдия и ракети за системите за ПВО.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук