Израелските военни съобщиха, че днес сутринта отново са бомбардирали стотици цели в ивицата Газа, при което са били ликвидирани няколко командири на "Хамас", предаде ДПА. 

"През последното денонощие израелските сили поразиха над 400 терористични цели и уби няколко командири на "Хамас" и множество членове на организацията, подготвящи нападения", съобщиха Израелските сили за отбрана в социалната мрежа Телеграм.


"В широкомащабна операция за ликвидиране на терористичния потенциал на "Хамас" израелските сили поразиха десетки бойци на "Хамас", подготвящи се да изстрелват ракети и да извършват терористични нападения срещу израелския вътрешен фронт", заявиха военните и добавиха, че изтребителите на израелските военновъздушни сили са "поразили десетки обекти на терористичната инфраструктура и местата за подготовка на "Хамас" в пет района.

Израелската бойна авиация също така е поразила тунел на "Хамас", осигурявал бърз достъп на терористите до бреговата линия", както и "командни центрове, използвани от агенти на "Хамас", и разположени в джамии. Военните заявиха, че при ударите са убити и заместник-командирите на три батальона на въоръженото крило на палестинската организация.

 

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари заяви, че израелската армия е "готова и решена" за следващия етап от войната и очаква политически инструкции, предаде Ройтерс.

Хагари каза, че Израел се учи от опита на САЩ в Близкия изток, но "нашата война е на нашите граници, а не на хиляди мили от Израел", като добави, че очаква предстоящи седмици на сражения.

Говорителят заяви, че Египет играе ключова роля в преговорите за освобождаването на заложници от Газа, което според него е било приоритетна задача за Израел.

"Хамас" нападна Израел на 7 октомври, като по данни на израелската армия ислямистите са убили над 1400 души, предимно цивилни, в граничния район на еврейската държава с ивицата Газа. "Хамас" взе тогава за заложници над 200  души. 

Израел отговори на терористичната атака с бомбардировки на ивицата Газа, в които досега са загинали над 5000 души, според данни на министерството на здравеопазването на палестинския анклав, управляван от "Хамас".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук