Израелската офанзива вече обхваща цялата територия на Ивицата Газа. Израелската армия съобщи, че "използва сила" в района на град Хан Юнис в южната част на ивицата Газа, който е подложен на интензивен обстрел и в който са започнали да навлизат израелските танкове, предаде Франс прес.

"Сраженията и настъплението на израелската армия в района на Хан Юнис не позволяват на цивилните да се придвижват по оста (пътя) "Салахедин" в северната и източната част на града", се казва в изявлението на армията.

Частта от пътя, която пресича малката крайбрежна територия от север на юг, "е бойно поле и е изключително опасно да се приближавате до него", предупреждава още съобщението.

В него се казва още, че цивилните, които бягат от обстрела и боевете към египетската граница, трябва да поемат по крайбрежния път на запад от града.

Израелската армия води от 27 октомври сухопътна офанзива в северната част на малкия палестински анклав. Въоръжените сили заявиха, че сега разширяват сухопътните си операции срещу "Хамас", като те ще обхващат "цялата ивица Газа".

Според очевидци от Хан Юнис, намиращ се в близост до границата с Египет, в Газа са навлезли десетки израелски танкове, бронетранспортьори и булдозери.

Министерството на здравеопазването на управляващата Газа организация "Хамас" заяви днес, че от началото на войната на 7 октомври досега при израелските военни операции в ивицата Газа са загинали 15 899 души и 42 000 са били ранени.

Израел заявява, че иска да унищожи "Хамас" след кървавото нападение на ислямисткото движение на израелска земя на 7 октомври, при което загинаха 1200 души, повечето от които цивилни.

Израел вече е подложен на все по-голям натиск от страна на главния си съюзник САЩ, като изглежда бърза да нанесе смъртоносен удар на "Хамас" - ако това е възможно, предвид дълбоките корени на групировката в палестинското общество - преди евентуално ново прекратяване на огъня.

Но нарастващият брой жертви на боевете, при които според палестински здравни служители са загинали стотици цивилни от края на примирието в петък, вероятно ще засили още повече международния натиск за връщане на масата за преговори, отбелязва Асошиейтед прес.

Въздушните удари и сухопътната офанзива превърнаха голяма част от северната част, включително големи райони в град Газа, в пустош, пълна с развалини.

Около 2 млн. души се намират на 230 кв. км в южната част на Газа, където Израел започва да се съсредоточава. След като Израел призовава за евакуация на още райони, не е ясно къде могат да отидат хората.

Приютите вече са препълнени, а както Израел, така и съседен Египет отказват да приемат бежанци.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук