Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че „премиерът на Израел Бенямин Нетаняху ще бъде съден като военнопрестъпник заради продължаващата офанзива на Израел в ивицата Газа“, предадоха турските медии.

В реч на откриването на 39-ата среща на министри от Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) в Истанбул Ердоган заяви, че „ивицата Газа е палестинска земя и винаги ще принадлежи на палестинците“.

Приветствам Газа за това, че устоява на израелските атаки, каза турският държавен глава и добави, че западните страни просто наблюдават клането в Газа, информира телевизия НТВ.

Пътят към мира в региона на Близкия изток минава през създаването на независима, цялостна и суверенна държава Палестина със столица в Източен Ерусалим и в границите от 1967 г., заяви турският президент, цитиран от Anadolu Ajansı.

"Турция е готова да поеме всякаква отговорност в името на гарантирането на мира, включително и да бъде гарант. Газа е палестинска земя, тя принадлежи на палестинците и ще остане такава завинаги", добави още Ердоган.

Ердоган изтъкна и неефективността на ООН при сегашната ситуация. Той нарече недопустимо тази глобална структура да работи по волята само на няколко държави.

"От една страна има 121 страни, които са "за" прекратяване на войната и кръвопролитието, а от друга страна има 3-5 държави, които дават картбланш на израелската агресия. Тези, които се опитват да премълчат смъртта на толкова много невинни хора и дори да я легитимират под претекст, че се борят с "Хамас", вече не могат да кажат нито дума на човечеството", отбеляза още президентът на Турция.

Ердоган припомни, че "двама от всеки трима души, убити в Ивицата Газа, са деца, бебета и жени, а броят на изчезналите жители на Газа надхвърли 6500".

Турският президент подчерта, че Турция няма да позволи на световната общност да "забрави" за проблема с ядреното оръжие на Израел, чието притежание Тел Авив не признава.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук