Камарата на представителите в САЩ прие Закона за допълнителни бюджетни кредити за сигурност на Украйна с 311-112 гласа. 

Демократите аплодираха и развяваха украински знамена по време на вота, съобщава Си Ен Ен. 

Пакетът от 95 милиарда долара съдържа 61 милиарда долара за Украйна и регионалните партньори.

Един от законопроектите ще осигури близо 61 милиарда долара за подпомагане на Украйна и други в региона в борбата с Русия – приблизително същото, което беше включено в законопроекта на Сената.

От тази сума около 23 милиарда долара ще бъдат използвани за попълване на американските оръжия, запаси и съоръжения, а повече от 11 милиарда долара ще финансират настоящите военни операции на САЩ в региона.

Близо 14 милиарда долара, включени в сметката, ще помогнат на Украйна да закупи модерни оръжейни системи и друго отбранително оборудване.

Преди това Камарата на представителите в Конгреса на САЩ одобри пакет от американска военна помощ за Индо-тихоокеанския регион, в това число за Тайван, предаде Ройтерс.

Това е първата част от проектозакона за помощ в сферата на сигурността на обща стойност от 95 милиарда долара за Украйна, Израел и други партньори на САЩ. Днес в долната камара на американския парламент се гласуват поотделно трите пакета.

Ройтерс отбелязва, че пакетът с помощта за Тайван е бил одобрен с двупартийно мнозинство в камарата, която е контролирана от представителите на Републиканската партия на САЩ. Следва да се гласуват пакетите от помощи за Украйна и за Израел.

Камарата прие и Закона за мир чрез сила през 21-ви век с двупартийно гласуване от 360-58.

Законопроектът включва приоритети на националната сигурност, включително санкции срещу Иран, изземване на замразени руски суверенни активи и мярка, която може да доведе до национална забрана на TikTok.

Приет беше и планът за подпомагане на Израел, средствата от който трябва да се използват за подсилване на защитата на страната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук