"Западните страни искат да замразят по хитър начин войната в Украйна, за да спечелят време и да я въоръжат". Това е заявил руският външен министър Сергей Лавров на форума "Примаковски четения", пише световни медии.

"Русия няма и не може да има никакви агресивни планове, никакви завоевателни амбиции. Русия няма да затвори вратите за трезвите играчи на историческия Запад" е коментирал Лавров.

Според него "Европа подкопа репутацията си много. Може би все още не напълно" и Москва ще "помисли десет пъти" доколко възможните предложения за възстановяване на отношенията отговарят на нейните интереси".

"Сега Русия трябва да мисли не за възстановяване на отношенията с Европа, а за това как да не зависи от действията на европейските политици, които са повлияни от САЩ", е допълнил Лавров.

Антируските санкции няма да изчезнат след края на конфликта в Украйна, според руския дипломат: "трябва да направим всичко сами, за да няма нова прищявка, когато и ако искат пак да ни атакуват със санкции, за да не страдаме от това."

"Западните страни искат да спрат украинския конфликт, но не и да го прекратят. Те искат да го прекратят тайно, да го замразят по хитър начин, да спечелят време, както беше в случая с Минските споразумения, за да въоръжат нацисткия режим отново в Киев и да продължат своята агресия- хибридна, нехибридна  срещу Русия“, е коментирал Лавров.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук