Руският президент Владимир Путин каза във видеообръщение към лидерите от Г-20, че е нужно да се помисли как да се спре "трагедията" в Украйна и допълни, че Москва никога не е отказвала да участва в мирни преговори с Киев, предават световните агенции.

Това е първото изказване пред ръководителите на 20-е страни с най-развити икономики в света, което руският държавен глава прави от началото на войната в Украйна.

Той посочи, че някои лидери са заявили в речите си, че са шокирани от продължаващата "агресия" на Русия в съседната ѝ страна.

"Военните действия винаги са трагедия за конкретни хора, конкретни семейства и страни като цяло. И несъмнено ние трябва да помислим как да прекратим тази трагедия", подчерта Путин.  
г-20

Видеоконферентна среща на върха бе свикана от индийския премиер Нарендра Моди. Путин пропусна предишните заседания на Г-20 в Индия и Индонезия. Тогава Русия бе представлявана от външния министър Сергей Лавров. За последен път Путин присъства лично на среща на върха Г-20 през 2019 г. в японския град Осака, припомня Ройтерс.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук