"Това, което нашето разузнаване и органи докладват е, че става въпрос за ограничени удари от Израел на иранска територия над една военна база. Има удари по проксита от Ирак и Сирия.

Това е демонстрация на Израел, че може да достигне до територията на Иран, но е премерен и ограничен удар", това заяви служебният министърът на отбраната Атанас Запрянов по повод среднощната ситуация между Израел и Иран.

Според него са използвани много по-прецизни оръжия

Военният министър заяви, че този конфликт помага на руския президент Владимир Путин, защото разконцентрира света от това, което Русия прави в Украйна. 

"Инициативата преминава от страната на Русия. Помощта на САЩ ще даде сила и баланс на Украйна.

В началото инициативата беше на Русия, после Украйна се освободи, после беше неутрализирана инициатива и имаше контранастъпление. Там имаме отместване на фокуса, но сега има недостиг на боеприпаси и ПВО.

Важно е да бъде подсигурена помощ на Украйна", заяви Запрянов в сутрешния блок на Нова ТВ. 

"Нашата система за ПВО - имаме за далечни разстояния, къси дистанции, има такива системи. Те са дежурни денонощно и ние знаем възможностите си.

Част сме от НАТО и в ситуация няма да разчитаме само на себе си. Ние нямаме противоракетна система и разчитаме на Алианса", сподели министърът на отбраната. 

Той припомни, че имаме проект за радари, който се намира се в Министерство на отбраната и сподели, че задачата му е да продължи този проект. 

Водещият на Нова ТВ Виктор Николаев поиска Запрянов да обясни какво ще се случи с България, ако ни нападнат 300 дрона и имаме хипотетично интензивно нападение.

"Спекулативно е да разговаряме на тази тема. Един период на заплаха ще накара да преминем във военно положение.

Нереалистично е да кажем как ще реагираме, защото ПВО-то ни ще е в пълна бойна готовност. Има военно планиране и подготовка.

НАТО има план за защита на България. Ще има средства за противоракетна и противовъздушна отбрана. Гарантирали сме си територията", затвърди той. 

Запрянов каза, че не е министър на политическа партия. 

"Благодарен съм на г-н Борисов, че припознава евроатлантическата политика като приоритетна и се надявам другите политически сили с такава ориентация да ме подкрепят.

Искам да стана министър на всички политически сили. Армията е национална институция и армията е важна за съществуването на нашата държава.

Да, работил съм с ГЕРБ, но като експерт. Работил съм и с г-н Каракачанов. Не са ми близки някои приоритетни политки на ГЕРБ", допълни той. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук