Украйна унищожи две ракети Х-59, но пропусна руските Искандери по време на въздушна атака на нашествениците в нощта на 24 февруари, съобщава УНИАН.

Това съобщиха украинските военновъздушни сили тази сутрин. Те уточниха, че руснаците са атакували с две балистични ракети "Искандер-М", три управляеми ракети Х-59 и 12 ударни дрона "Шахед".

„В резултат на бойните действия в Кировоградска, Одеска и Николаевска области бяха унищожени две управляеми авиационни ракети Х-59 и 12 атентатора-самоубийци“, отбелязват от украинските въоръжени сили.

Както съобщиха от Силите за отбрана на Южна Украйна, БПЛА от типа "Шахед-131/136", изпратени от Черно море, извършиха сложно маневриране над крайбрежните населени места и във вътрешността на страната, към централните райони.

Подразделенията на ПВО в нашата оперативна зона свалиха 12 безпилотни летателни апарата камикадзе: 2 над Николаевска област, по 5 над Кировоградска и Одеска област.  

"Един от свалените дронове, след като падна в жилищен район на Одеса, причини разрушения и пожар в типичен одески двор. И въпреки че пожарът беше бързо потушен, един от апартаментите беше напълно унищожен.

Собственикът загина там, спасителите успя да измъкне съпругата си изпод развалините, тя е хоспитализирана в "тежко състояние. Още двама жители на съседен апартамент са откарани в болница с изгаряния и други наранявания", казаха военните.

Отбелязва се, че паралелно с безпилотните самолети противникът е използвал управляеми ракети Х-59 от тактически самолет от Азовско море. Две ракети са унищожени от силите на ПВО в Кировоградска и Николаевска области.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук