Стотици украински войници са изчезнали или пленени от настъпващите руски части по време на хаотичното отстъпление на Украйна от източния град Авдеевка. Това съобщи „Ню Йорк Таймс“, позовавайки се на висши западни служители и войници, воюващи за Украйна.

Руското превземане на Авдеевка бе значителна символична загуба за украинските войски. Тя е пример за прякото въздействие върху бойното поле на неуспеха на Конгреса на САЩ досега да одобри повече военна помощ. Намаляващите доставки на артилерийски снаряди правят още по-трудно задържането на фронтовата линия.

Оценките за това колко украинци са били заловени или изчезнали варират и точен брой може да бъде назован в момента. Но двама войници, запознати с отстъплението на Украйна от Авдеевка, изчислиха, че между 850 и 1000 войници изглежда са пленени или са в неизвестност. Западни служители потвърдиха числата. 

Американски служители казват, че Авдеевка не е значителна стратегическа загуба, аргументирайки се, че руското настъпление в Източна Украйна няма непременно да доведе до срив на украинските линии и че Москва едва ли ще може да направи друга голяма офанзива. Но пленяването на стотици войници може да промени тези сметки.

Моралът сред украинските войски вече е ерозирал в резултат на неуспешната контраофанзива миналата година и отстраняването на Залужни като главнокомандващ ВСУ. Освен това Украйна има големи проблеми с мобилизацията.

Украински военни заявиха, че искат да мобилизират още до 500 000 души, но искането срещна политическа съпротива и беше спряно в парламента.

Залавянето на стотици войници, особено тези с опит на бойното поле, би направило нуждата от повече войски по-остра. В резултат на това падането на Авдеевка може да се окаже по-важно, отколкото първоначално изглеждаше.

Украинското военно командване призна, че някои войници са били пленени при отстъплението от Авдеевка, но се опита да омаловажи броя им и значението на тази новина. Украинският военен говорител Дмитро Лихови оспори съобщенията, че стотици войници са били заловени.

В Авдеевка украинската армия се изтегли хаотично. Елитната 3-та отделна щурмова бригада беше изпратена, за да помогне на изтеглящите се войски да се евакуират безопасно, но в крайна сметка се съобщава за стотици изчезнали.

Американски военни стратези посочват, че едно изтегляне може да бъде успешно, ако е направено премислено и добре планирано, а не хаотично. Войници, запознати с отстъплението, казаха, че комуникационните проблеми са били фактор за изтеглянето, което е довело до залавяне, убиване и раняване на войници.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук