Ако Съединените щати не се споразумеят за предоставянето на повече от 60 милиарда евро помощ за Украйна, Киев ще бъде изправен пред избор за кои общности да се бори предвид наличните ресурси. 

Това каза заместник прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх по време на брифинг. Тя подчерта, че без решение на Сената Украйна няма да получи критични пакети от помощ.

„Вижте, ако не получим повече – ако не получим необходимото финансиране от Сената – няма да можем да доставим тези критични пакети и Украйна ще трябва да направи избор и да вземе решение кои градове, кои населени пунктове те могат да удържат с това, което имат, и кои партньори могат да продължат да им оказват помощ“, каза Сингх.

Според нея изтеглянето на силите за отбрана от Авдеевка е стратегическо. Украйна предприе тази стъпка, за да запази своята артилерия и боеприпаси.

"Бих ви насочила към украинците. Сигурен съм, че те няма да ви разкрият бойните си планове, но определено са на фронтовата линия и се бият всеки ден за всеки сантиметър територия. Но не мога да говоря за всеки конкретен град", отбеляза тя. 

В същото време длъжностното лице отказа да назове селища, които могат да бъдат застрашени след изтеглянето на украинските въоръжени сили от Авдеевка.

Окупация на Авдеевка - какво се случва на фронта

Както УНИАН съобщи по-рано, според информация в чуждестранни медии, след превземането на разрушената Авдеевка, руските нашественици може да решат да атакуват Покровск, основен логистичен център на украинската армия в района на Донецк. 

Началникът на Главното разузнавателно управление Кирил Буданов призна тежката ситуация на фронта на фона на изтеглянето на украинските сили от Авдеевка. Той обаче отбеляза, че на прага на третата година от пълномащабна война Русия също има проблеми.

Боецът на "Легиона на свободата" Максим Морозов каза, че руснаците не могат да унищожат украинската защита западно от Авдеевка за 48 часа. 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук