Очаква се горната камара на Конгреса на САЩ, Сенатът, да гласува по-нататъшна помощ за Украйна. Въпреки това, както пише американското издание Politico, шансовете съответният законопроект да бъде приет са нищожни поради позицията на републиканците.

Припомняме, че републиканците се стремят да обвържат приемането на помощ за Украйна с приемането на документ за укрепване на сигурността на границата с Мексико за ограничаване на нелегалната миграция. 

Преговорите за границата обаче са в застой, отбелязват авторите на публикацията, а лидерът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър настоява за гласуване на 6 декември. 

Така на практика няма време за намиране на компромис между републиканци и демократи.

Сенаторът демократ Крис Мърфи каза, че на законодателите ще им отнеме поне седмица, за да постигнат споразумение.

Въпреки това администрацията на Байдън разчита на Конгреса на САЩ да одобри пакет за спешно финансиране, който включва повече от 60 милиарда долара за Украйна. 

На 4 декември администрацията изпрати писмо до Конгреса, в което отбелязва, че до края на тази година Съединените щати ще изчерпят напълно ресурсите си, за да помогнат на Украйна, ако законодателите не одобрят новия законопроект.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук